Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 English - MCQ and Online Tests - Prose - Unit 4 - The Ashes that Made Trees Bloom

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 4 – The Ashes that Made Trees Bloom

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 4 – The Ashes that Made Trees Bloom

Question 1.
The high road near the village was In the news because of:
(a) the new construction
(b) a grand celebration there
(c) the visit of daimio
(d) Its renovation

Answer

(c) the visit of daimio


Question 2.
The old man collected the __ and ___ over the cherry tree.
(a) manure, spread
(b) dried leaves, spread
(c) ash, sprinkle
(d) insecticide, shower

Answer

Answer: (c) ash, sprinkle


Question 3.
Daimio was delighted to see
(a) the cherry tree blossom
(b) the old man
(c) the cherry tree
(d) the ashes

Answer

(a) the cherry tree blossom


Question 4.
‘When the pastry was ready
(a) it turned Into gold coins
(b) It got burnt to ashes
(c) the fire place was clean and tidy
(d) the neighbors called him

Answer

(a) it turned Into gold coins


Question 5.
Mourning took place when the:
(a) dog barked
(b) dog followed the master
(c) dog died
(d) dog fainted

Answer

(c) dog died


Question 6.
Thus the mill was turned
(a) Into ashes
(b) upside down
(c) to hit it hard
(d) Into pieces

Answer

(a) Into ashes


Question 7.
The farmer was lovable as:
(a) he was kind
(b) man could ever be
(c) the dog gave him gold
(d) the neighbors helped him

Answer

(a) he was kind


Question 8.
The dog’s spirit haunted him, The word means:
(a) troubled
(b) followed
(c) advised
(d) killed

Answer

(a) troubled


Question 9.
The dog’s master
(a) got the gifts
(b) was Invited to the castle
(c) was thanked by the king
(d) all the above

Answer

(d) all the above


Question 10.
Daimio was pleased when the old man sprinkled ash over the cherry tree because
(a) it blinded the enemy
(b) he could eat cherry
(c) the withered tree blossomed
(d) of the frangrance

Answer

Answer: (c) the withered tree blossomed


Question 11.
The suitable theme of the story is that.
(a) be kind to everybody
(b) don’t be jealous
(c) good deeds are rewarded
(d) none of these

Answer

Answer: (c) good deeds are rewarded


Question 12.
The ___ of the old couple was responded well by the dog.
(a) misery
(b) love
(c) wealth
(d) health

Answer

Answer: (b) love


Question 13.
When the dog was scratching at a place, the old man thought that there must be __ buried.
(a) a fish
(b) seed
(c) a pile of gold
(d) a knife

Answer

Answer: (a) a fish


Question 14.
The wicked couple was __ the dog.
(a) revengeful to
(b) insensitive towards
(c) hitting at
(d) jealous of

Answer

Answer: (b) insensitive towards


Question 15.
The boiled rice of wicked people turned into __
(a) lumps of foul mass of worms
(b) brown rice
(c) gold coins
(d) delicious food

Answer

Answer: (a) lumps of foul mass of worms


Question 16.
When daimio’s passed through everyone had to ___
(a) kneel down
(b) shout slogan
(c) wave him
(d) say him goodbye

Answer

Answer: (a) kneel down


Question 17.
The old man came under the pine tree ___
(a) to mourn the death of his dog
(b) to dig for gold
(c) to hide his gold
(d) to take rest

Answer

Answer: (a) to mourn the death of his dog


Question 18.
During the New Year, the rice pastry turned out to be ___
(a) delicious food
(b) waste
(c) a heap of gold coin
(d) poisonous food

Answer

Answer: (c) a heap of gold coin


Question 19.
The greedy neighbor
(a) got the reward
(b) was invited to the castle
(c) was beaten to death
(d) ran away out of fear

Answer

(c) was beaten to death


Question 20.
The moral of the story Is that one should not be
(a) short-tempered
(b) selfish
(c) Jealous
(d) kind

Answer

(c) Jealous


(1)

The good souls bought a piece of land, made a feast for their friends, and gave plentifully to their poor neighbors.

Question 1.
The quality of feasting and sharing shows their
(a) kindness
(b) generosity
(c) concern
(d) goodness

Answer

(b) generosity


Question 2.
The good souls turned rich
(a) suddenly
(b) in an hour
(c) within a short time
(d) overnight

Answer

(b) in an hour


Question 3.
Which part of speech is plentifully?
(a) adjective
(b) verb
(c) adverb
(d) noun

Answer

(c) adverb


(2)

“Take the ashes of the mill, sprinkle them on the withered trees and they will bloom again,” said the dog-spirit.

Question 1.
The withered trees sprouted as
(a) green trees
(b) beauty
(c) flowers
(d) blossoms

Answer

(d) blossoms


Question 2.
The miracle of ashes was tried on
(a) the mill
(b) the withered trees
(c) the blossoms
(d) the mortar

Answer

(b) the withered trees


Question 3.
The ashes had to be
(a) kept on the tree
(b) hidden under the tree
(c) sprinkled on the tree
(d) tied to the tree

Answer

(c) sprinkled on the tree


(3)

The wind blew the fine dust In the noses and eyes of the daimio and his wife.

Question 1.
The result was
(a) the tree blossomed
(b) the tree did blossom partially
(c) that sneezing and choking made daimio and his wife uncomfortable
(d) good

Answer

(c) that sneezing and choking made daimio and his wife uncomfortable


Question 2.
The greedy neighbor threw ashes on
(a) pine tree
(b) the cherry tree
(c) the withered cherry tree
(d) the withered pine tree

Answer

(c) the withered cherry tree


Question 3.
The action of the wicked neighbour also spoiled
(a) the pomp and dignity of the procession
(b) the discipline of the crowd
(c) the mood of the body guard
(d) the leaders uniform

Answer

(a) the pomp and dignity of the procession


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support