Sunday, 28 February 2021

CBSE Class 6 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 9 - Data Handling

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Data Handling

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Data Handling

Question 1.
How many students got 75 or more marks?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c)
Hint:
95, 78, 75


Question 2.
How many students got marks below 60?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (d)
Hint:
55, 36, 42, 25


Question 3.
The ratio of the frequencies of blood groups B and O is
(a) 1:3
(b) 2:3
(c) 3 :4
(d) 1:2.

Answer

Answer: (d)
Hint:
6 : 12 = 1 : 2


Observe the following pictograph and answer the related questions :

Question 4.
How many students got marks between 60 and 75?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (c)
Hint:
62,62,73


Observe the following table and answer the related questions:

Question 5.
Which blood group is the most common?
(a) A
(b) B
(c) O
(d) AB.

Answer

Answer: (c)


Question 6.
The number of students present on Friday is
(a) 10
(b) 20
(c) 40
(d) 50.

Answer

Answer: (a)


Question 7.
Which blood group is the rarest?
(a) AE
(b) B
(c) A
(d) O.

Answer

Answer: (a)


Question 8.
What is the total number of students?
(a) 30
(b) 15
(c) 20
(d) 10.

Answer

Answer: (a)


Question 9.
The maximum frequency is
(a) 12
(b) 9
(c) 6
(d) 3.

Answer

Answer: (a)


Question 10.
The maximum marks obtained by any student is
(a) 95
(b) 78
(c) 75
(d) 25.

Answer

Answer: (a)


Question 11.
The minimum frequency is
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 12

Answer

Answer: (a)


Question 12.
How many students got the same marks?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5.

Answer

Answer: (a)
Hint:
62, 62


Question 13.
The difference between maximum and mini-mum frequency is
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 12.

Answer

Answer: (c)
Hint:
12 – 3 = 9


Question 14.
The difference between the maximum and mini¬mum marks obtained is
(a) 60
(b) 50
(c) 70
(d) 80.

Answer

Answer: (c)
Hint:
95 – 25 = 70


Question 15.
The ratio of the frequencies of blood groups AB and B is
(a) 1:2
(b) 1:3
(c) 2:3
(d) 3:4.

Answer

Answer: (a)
Hint:
3 : 6 = 1 : 2


Question 16.
On how many days were less than 20 students present?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Friday


Observe the following bar graph and answer the related questions:

Question 17.
On which day were the maximum number of students present?
(a) Monday
(b) Thursday
(c) Tuesday
(d) Saturday.

Answer

Answer: (b)


Question 18.
On which day were the minimum number of students present?
(a) Friday
(b) Saturday
(c) Thursday
(d) Wednesday.

Answer

Answer: (a)


Question 19.
On how many days were more than 20 stu-dents present?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (d)
Hint:
Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday


Question 20.
The minimum marks obtained by any student is
(a) 95
(b) 78
(c) 75
(d) 25.

Answer

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support