Sunday, 28 February 2021

CBSE Class 6 Maths - MCQ and Online Tests- Unit 4 - Basic Geometrical Ideas

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Basic Geometrical Ideas

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Basic Geometrical Ideas

Question 1.
How many sides are there in a triangle?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c)


Question 2.
How many lines can pass through one given point?
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) Countless

Answer

Answer: (d)


Question 3.
How many angles are there in a triangle?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c)


Question 4.
How many points are enough to fix a line?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b)


Question 5.
How many sides are there in the following figure?
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 4 Basic Geometrical Ideas with Answers 2
(a) 5
(b) 4
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (a)


Question 6.
How many diagonals are there in the follow-ing figure?
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 4 Basic Geometrical Ideas with Answers 3
(a) 4
(b) 5
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (b)


Question 7.
How many pairs of opposite sides are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b)


Question 8.
How many vertices are there in a quadrilat¬eral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d)


Question 9.
Two intersecting lines intersect in
(a) 1 point
(b) 2 points
(c) 3 points
(d) 4 points

Answer

Answer: (a)


Question 10.
How many sides are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d)


Question 11.
How many pairs of adjacent sides are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d)


Question 12.
How many vertices are there in a triangle?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c)


Question 13.
How many pairs of opposite angles are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b)


Question 14.
How many lines can pass through two given points?
(a) Only one
(b) 2
(c) 4
(d) Countless

Answer

Answer: (a)


Question 15.
How many vertices are there in the following figure?
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 4 Basic Geometrical Ideas with Answers 1
(a) 5
(b) 3
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (a)


Question 16.
How many pairs of adjacent angles are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d)


Question 17.
How many angles are there in a quadrilateral?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d)


Question 18.
Which of the following statements is false?
(a) Two diameters of a circle will necessarily intersect.
(b) The centre of a circle is always in its interior.
(c) Every diameter of a circle is also a chord.
(d) Every chord of a circle is also a diameter.

Answer

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support