Sunday, 28 February 2021

CBSE Class 6 Maths - MCQ and Online Tests- Unit 5 - Understanding Elementary Shapes

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Understanding Elementary Shapes

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Understanding Elementary Shapes

Question 1.
What part of a revolution have you turned through if you stand facing east and turn clockwise to face west?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


Question 2.
The measure of a right angle is
(a) 45°
(b) 90°
(c) 60°
(d) 180°.

Answer

Answer: (b)


Question 3.
What part of a revolution have you turned through, if you stand facing north and turn clockwise to face east?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a)


Question 4.
Find the number of right angles turned through by the hour hand of a clock when it goes from 12 to 3.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (a)


Question 5.
Find the number of right angles turned through by the hour hand of a clock when it goes from 4 to 10.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (b)


Question 6.
The angle measure for one complete revolution is
(a) 180°
(b) 360°
(c) 90°
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


Question 7.
Find the number of right angles turned through by the hour hand of a clock when it goes from 3 to 12.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (c)


Question 8.
Through what angle does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 2 to 11?
(a) 270°
(b) 90°
(c) 360°
(d) 180°.

Answer

Answer: (a)


Question 9.
How many right angles do you make if you start facing north and turn clockwise to south?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (b)


Question 10.
The angle measure for half a revolution is
(a) 90°
(b) 180°
(c) 360°
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


Question 11.
How many right angles do you make if you start facing east and turn clockwise to south?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (a)


Question 12.
Through what angle does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 6 to 3?
(a) 90°
(b) 180°
(c) 270°
(d) 360°.

Answer

Answer: (c)


Question 13.
Which of the following angles is the measure of an acute angle?
(a) 30°
(b) 90°
(c) 120°
(d) 210°.

Answer

Answer: (a)


Question 14.
What part of a revolution have you turned through if you stand facing north and turn clockwise to face west?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these.

Answer

Answer: (c)


Question 15.
How many right angles do you make if you start facing south and turn clockwise to east?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (c)


Question 16.
Which of the following angles is the measure of a reflex angle?
(a) 90°
(b) 180°
(c) 120°
(d) 270°.

Answer

Answer: (d)


Question 17.
The angle measure for one-fourth revolution is
(a) 90°
(b) 360°
(c) 180°
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)


Question 18.
Which of the following statement is true?
(a) The opposite sides of a trapezium are par-allel.
(b) All the sides of a parallelogram are of equal in length.
(c) The diagonals of a square are perpendicular to each other.
(d) All the angles of a rectangle are not equal.

Answer

Answer: (c)


Question 19.
Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 3 to 9?
(a) 90°
(b) 360°
(c) 180°
(d) none of these.

Answer

Answer: (c)


Question 20.
How many right angles do you make if you start facing east and turn clockwise to east?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (d)


Question 21.
The measure of a reflex angle is
(a) 180°
(b) < 180°
(c) > 180°
(d) < 90°.

Answer

Answer: (c)


Question 22.
The measure of a straight angle is
(a) 90°
(b) 45°
(c) 180°
(d) 60°.

Answer

Answer: (c)


Question 23.
The measure of an acute angle is
(a) < 90°
(b) > 90°
(c) = 90°
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)


Question 24.
Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 12 to 9?
(a) 270°
(b) 180°
(c) 360°
(d) 90°.

Answer

Answer: (a)


Question 25.
A triangle having three equal sides is called
(а) a scalene triangle
(b) an isosceles triangle
(c) an equilateral triangle
(d) a right triangle.

Answer

Answer: (c)


Question 26.
A triangle having two equal sides is called
(a) a scalene triangle
(b) an isosceles triangle
(c) an equilateral triangle
(d) a right angled triangle.

Answer

Answer: (b)


Question 27.
The measure of an obtuse angle is
(a) < 90°
(b) > 90° and < 180°
(c) = 90°
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


Question 28.
Which of the following angles is the measure of an obtuse angle?
(a) 120°
(b) 90°
(c) 60°
(d) 240°.

Answer

Answer: (a)


Question 29.
Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 5 to 8?
(a) 90°
(b) 180°
(c) 360°
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)


Question 30.
A triangle having three unequal sides is called a
(a) scalene triangle
(b) isosceles triangle
(c) equilateral triangle
(d) right triangle.

Answer

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support