Sunday, 28 February 2021

CBSE Class 6 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 11 - Algebra

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Algebra

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Algebra

Question 1.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern A, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (b)


Question 2.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern S, is
(a) 3 l
(b) 4 n
(c) 5 n
(d) 6 n.

Answer

Answer: (c)


Question 3.
The side of a square is l. Its perimeter is
(a) 3l
(b) 2l
(c) 4l
(d) 6l

Answer

Answer: (c)


Question 4.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern [], is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n

Answer

Answer: (c)


Question 5.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern E. is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5n.

Answer

Answer: (d)


Question 6.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern C, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (b)


Question 7.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern A, is
(a) 3 n
(b) An
(c) 5 n
(d) 6 n.

Answer

Answer: (c)


Question 8.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern F, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (c)


Question 9.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern U, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (b)


Question 10.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern V, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (a)


Question 11.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern A, is
(a) 3 n
(b) 4 n
(c) 5 n
(d) 6 n.

Answer

Answer: (a)


Question 12.
The expression for ‘p multiplied by 2’ is
(a) p + 2
(b) P – 2
(c) \(\frac { p }{ 2 }\)
(d) 2p

Answer

Answer: (d)


Question 13.
14. The side of an equilateral triangle is l. Its perimeter is
(a) l
(b) 2l
(c) 3l
(d) 6l.

Answer

Answer: (c)


Question 14.
The expression for ‘1 added top’ is
(a) P + 1
(b) p – 1
(c) 1 – p
(d) – 1 – P

Answer

Answer: (a)


Question 15.
The side of a regular pentagon is l. Its perimeter is
(a) 3l
(b) 6l
(c) 4l
(d) 5l

Answer

Answer: (d)


Question 16.
The expression for ‘p divided by 2’ is
(a) \(\frac { p }{ 2 }\)
(b) 2p
(c) P + 2
(d) p – 2.

Answer

Answer: (a)


Question 17.
The side of a regular hexagon is l. Its perimeter is
(a) l
(b) 2l
(c) 3l
(d) 6l.

Answer

Answer: (d)


Question 18.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern ≅, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4 n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (a)


Question 19.
The length of an edge of a cube is l. The total length of its edges is
(a) 3l
(b) 4l
(c) 6l
(d) 12l.

Answer

Answer: (d)


Question 20.
Which of the following is an expression with numbers only?
(a) x + 1
(b) 2x
(c) 1 – x
(d) 3.

Answer

Answer: (d)


Question 21.
The radius of a circle is r. Its diameter is
(a) 2r
(b) 4r
(c) 3r
(d) 6r.

Answer

Answer: (a)


Question 22.
Which of the following is an expression with numbers only?
(a) 2(4 – 3) + 5 × 6
(b) 2 × 3 – 4x
(c) 4 × 5 – 10 × 2 – 25 + x
(d) \(\frac { x }{ 8 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 23.
The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern L, is
(a) 2 n
(b) 3 n
(c) 4n
(d) 5 n.

Answer

Answer: (a)


Question 24.
Which of the following is not an expression with numbers only?
(a) 2 × (3 + 4)
(b) (2 + 3) × 4
(c) 2 × 3 + 4 × 5
(d) 2x + 1.

Answer

Answer: (d)


Question 25.
The expression for ‘ 1 subtracted from p’ is
(a) p – 1
(b) p + 1
(c) 1 – p
(d) – 1 – p.

Answer

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support