Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 History - MCQ and Online Tests - Unit 5 - Nomadic Empires

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Nomadic Empires

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Nomadic Empires

Question 1.
Why Genghis Khan commanded to plunder and destroy Nishapur.
(a) Because a Mongol prince was killed
(b) Because Nishapur refused to export agricultural produce
(c) Because they were developing industries
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Because a Mongol prince was killed


Question 2.
What was known as the yam?
(a) Courier system
(b) Army system
(c) Cavalry system
(d) Administration system

Answer

Answer: (a) Courier system


Question 3.
The childhood name of Genghis Khan was:
(a) Morin Khuur
(b) Nominjin
(c) Temujin
(d) Tamujin

Answer

Answer: (c) Temujin


Question 4.
During Genghis Khan’s attempt to conquer China, North China was ruled by
(a) Hsi Hsia
(b) Jurchen
(c) Sung dynasty
(d) Ogodei

Answer

Answer: (a) Hsi Hsia


Question 5.
Genghis Khan died in
(a) 1224 CE
(b) 1225 CE
(c) 1226 CE
(d) 1227 CE

Answer

Answer: (d) 1227 CE


Question 6.
The Mongols travelled with their herds to pasture lands and lived in tents called:
(a) Anda
(b) Gers
(c) Noyan
(d) Yasa

Answer

Answer: (b) Gers


Question 7.
Why was the Great Wall of China built?
(a) To store grains
(b) For the protection of China
(c) To export materials
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) For the protection of China


Question 8.
The Mongols imported _______ from China.
(a) Cotton
(b) Crude Oil
(c) Coffee
(d) Iron Utensils

Answer

Answer: (d) Iron Utensils


Question 9.
In the 3rd century BCE in China, the fortifications started to be integrated into a common defensive outwork, known as the
(a) Great Wall of China
(b) Humen Weiyuan Fort of China
(c) Taku Forts of China
(d) Wanping Castle of China

Answer

Answer: (a) Great Wall of China


Question 10.
Why were the Mongols defeated by the Egyptian army?
(a) Because Mongol rulers began to take more interest in China
(b) Because the Mongol army was less equipped
(c) Because Mongols were less developed
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Because Mongol rulers began to take more interest in China


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support