Sunday, 28 February 2021

CBSE Class 6 Maths - MCQ and Online Tests- Unit 7 - Fractions

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Fractions

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Fractions

Question 1.
What fraction of an hour is 30 minutes?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 5 }\)

Answer

Answer: (b)


Question 2.
Which of the following is a proper fraction?
(a) \(\frac { 0 }{ 1 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 7 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 11 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 3.
What fraction of a day is 12 hours?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 6 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 4.
Which of the following is a proper fraction?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 9 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 5.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers 1
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 8 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 6.
Which of the following is a proper fraction whose numerator is 1 and denominator is 3?
(a) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 6 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 12 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 7.
Which of the following fractions is not equivalent to \(\frac { 1 }{ 3 }\) ?
(a) \(\frac { 5 }{ 15 }\)
(b) \(\frac { 6 }{ 18 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 12 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 20 }\)

Answer

Answer: (d)


Question 8.
Express \(\frac { 9 }{ 4 }\) as a mixed fraction.
(a) 2 \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) 3 \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) 4 \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(d) 5 \(\frac { 1 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 9.
Which of the following fractions is equivalent to \(\frac { 3 }{ 4 }\)?
(a) \(\frac { 6 }{ 11 }\)
(b) \(\frac { 9 }{ 10 }\)
(c) \(\frac { 15 }{ 20 }\)
(d) \(\frac { 21 }{ 25 }\)

Answer

Answer: (c)


Question 10.
Which of the following is an improper fraction?
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { 5 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (d)


Question 11.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers 5
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 6 }\)

Answer

Answer: (d)


Question 12.
Which of the following is an improper fraction?
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 8 }\)
(c) \(\frac { 11 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 5 }\)

Answer

Answer: (c)


Question 13.
Express \(\frac { 5 }{ 2 }\) as a mixed fraction.
(a) 1 \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) 2 \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) 3 \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) 4 \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (b)


Question 14.
Express the mixed fraction 1\(\frac { 1 }{ 2 }\) as an improper fraction.
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (b)


Question 15.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers 2
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 8 }\)

Answer

Answer: (b)


Question 16.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers 3
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (c)


Question 17.
The equivalent fraction of \(\frac { 2 }{ 5 }\) with numerator 4 is
(a) \(\frac { 4 }{ 10 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 12 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 16 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 20 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 18.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers 4
(a) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (c)


Question 19.
Express the mixed fraction 2 \(\frac { 3 }{ 4 }\) as an improper fraction.
(a) \(\frac { 11 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 11 }\)
(c) \(\frac { 9 }{ 11 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 11 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 20.
What fraction of ₹ 1 is 50 paise?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 10 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 21.
The simplest form of \(\frac { 12 }{ 20 }\) is
(a) \(\frac { 1 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 5 }\)

Answer

Answer: (c)


Question 22.
The simplest form of \(\frac { 45 }{ 20 }\) is
(a) \(\frac { 9 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { 9 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 9 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 23.
The equivalent fraction of \(\frac { 20 }{ 36 }\) with denominator 9 is
(a) \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { 7 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 8 }{ 9 }\)

Answer

Answer: (b)


Question 24.
What fraction of ₹ 1 is 25 paise?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 10 }\)

Answer

Answer: (b)


Question 25.
Which of the following pairs of fractions are equivalent?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\) , \(\frac { 2 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\) , \(\frac { 3 }{ 7 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 5 }\) , \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 7 }\) , \(\frac { 8 }{ 13 }\)

Answer

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support