Sunday, 28 February 2021

CBSE Class 6 Maths - MCQ and Online Tests- Unit 6 - Integers

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Integers

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Integers

Question 1.
The preceding number of the number 2 is
(a) 3
(b) 1
(c) 0
(d) 4

Answer

Answer: (b)


Question 2.
Which of the following is true?
(a) 0 < – 8
(b) 0 > – 8
(c) 4 < – 4
(d) 0 > 6.

Answer

Answer: (b)


Question 3.
(- 1) + (- 1) = ?
(a) – 1
(b) – 2
(c) 2
(d) 0

Answer

Answer: (b)


Question 4.
(- 1) + (+ 1 ) = ?
(a) – 1
(b) + 1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (c)


Question 5.
Which of the following is false?
(a) – 1 < – 2
(b) 79 < 89
(c) – 1 < 1
(d) 1 > 0.

Answer

Answer: (a)


Question 6.
Which of the following statements is true?
(a) Every positive integer is larger than every negative integer.
(b) Zero is greater than every positive integer.
(c) Zero is smaller than every negative integer.
(d) Farther a number from zero to the right, smaller is its value.

Answer

Answer: (a)


Question 7.
The succeeding number of the number 0 is
(a) – 1
(b) 0
(c) 1
(d) 11.

Answer

Answer: (c)


Question 8.
Which of the following statements, is false?
(a) Zero is neither a negative integer nor a positive integer.
(b) Zero is less than every positive integer.
(c) Zero is larger than every negative integer.
(d) Farther a number from zero on the left, larger is its value.

Answer

Answer: (d)


Question 9.
The preceding number of the number 6 is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (d)


Question 10.
An integer between – 3 and – 1 is
(a) – 3
(b) – 1
(c) – 2
(d) 0

Answer

Answer: (c)


Question 11.
Which of the following statements, is true?
(a) Greatest negative integer is – 1.
(b) – 10 is to the right of – 8 on a number line.
(c) – 50 is to the left of – 100 on a number line.
(d) – 11 is larger than – 10.

Answer

Answer: (a)


Question 12.
The succeeding number of the number – 1 is
(a) – 1
(b) 1
(c) 0
(d) -11.

Answer

Answer: (c)


Question 13.
The succeeding number of the number – 4 is
(a) – 1
(b) – 2
(c) -3
(d) -4

Answer

Answer: (c)


Question 14.
The succeeding number of the number 9 is
(a) 9
(b) 8
(c) 10
(d) 11.

Answer

Answer: (c)


Question 15.
(+ 1) + (+ 2) = ?
(a) + 1
(b) + 2
(c) + 3
(d) – 3

Answer

Answer: (c)


Question 16.
The preceding number of the number 1 is
(a) 1
(b) – 1
(c) 2
(d) 0.

Answer

Answer: (d)


Question 17.
(- 1) + ( – 2) = ?
(a) – 1
(b) – 2
(c) – 3
(d) + 3

Answer

Answer: (c)


Question 18.
The preceding number of the number 0 is
(a) 1
(b) – 1
(c) 0
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


Question 19.
(- 2) + (+ 3) = ?
(a) – 2
(b) + 3
(c) + 1
(d) – 1

Answer

Answer: (c)


Question 20.
(- 4) + (+ 3) = ?
(a) – 1
(b) 1
(c) 0
(d) + 2.

Answer

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support