Sunday, 28 February 2021

CBSE Class 6 Maths - MCQ and Online Tests - Unit 10 - Mensuration

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Mensuration

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Mensuration

Question 1.
Apala went to a park 20 m long and 10 m wide. She took one complete round of it. The distance covered by her is
(a) 30 m
(b) 60 m
(c) 20 m
(d) 10 m.

Answer

Answer: (b)
Hint:
Distance covered = 2(20 + 10) = 60 m


Question 2.
The perimeter of the figure is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration with Answers 2(a) 8m
(b) 16m
(c) 4m
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Perimeter = 4 × 2 = 8m


Question 3.
Perimeter of a square =
(a) 4 × Length of a side
(b) 2 × Length of a side
(c) 3 × Length of a side
(d) 6 × Length of a side.

Answer

Answer: (a)


Question 4.
A page is 25 cm long and 20 cm wide. Find the perimeter of this page.
(a) 90 cm
(b) 45 cm
(c) 500 cm
(d) 5 cm.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Perimeter = 2(25 + 20) = 90 cm


Question 5.
Perimeter of a regular hexagon =
(a) 3 × Length of a side
(b) 4 × Length of a side
(c) 5 × Length of a side
(d) 6 × Length of a side.

Answer

Answer: (d)


Question 6.
The perimeter of the figure is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration with Answers 3
(a) 5 cm
(b) 10 cm
(c) 15 cm
(d) 20 cm.

Answer

Answer: (d)
Hint:
Perimeter = 4(1 + 2 + 2) = 20cm


Question 7.
Perimeter of a rectangle =
(a) Length × Breadth
(b) Length + Breadth
(c) 2 × (Length + Breadth)
(d) 2 × (Length × Breadth).

Answer

Answer: (c)


Question 8.
The perimeterof the figure is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration with Answers 4
(a) 20 cm
(b) 10 cm
(c) 24 cm
(d) 15 cm.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Perimeter = 4 + 3 + 2 + 2 + 3 + 6 = 20 cm


Question 9.
Meenu wants to put a lace border all around a rectangle table cover 2 m long and 1 m wide. Find the length of the lace required by Meenu.
(a) 3 m
(b) 4 m
(c) 5 m
(d) 6m.

Answer

Answer: (d)
Hint:
Length of the lace = 2(2 + 1) = 6 m


Question 10.
Perimeter of an equilateral triangle
(a) 2 × Length of a side
(b) 3 × Length of a side
(c) 4 × Length of a side
(d) 6 x Length of a side.

Answer

Answer: (b)


Question 11.
Find the perimeter of a rectangle whose length and breadth are 9 cm and 1 cm respectively,
(a) 10 cm
(b) 20 cm
(c) 30 cm
(d) 40 cm.

Answer

Answer: (b)
Hint:
Perimeter = 2(9 + 1) = 20 cm


Question 12.
An athlete takes 10 rounds of a rectangular park, 40 m long and 30 m wide. Find the total distance covered by him.
(a) 1400 m
(b) 700 m
(c) 70 m
(d) 2800 m.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Total distance covered = 10 × 2 × (40 + 30) = 1400 m


Question 13.
The perimeter of a regular pentagon is 10 m. Find the length of the side.
(a) 1m
(b) 2m
(c) 5m
(d) 10m

Answer

Answer: (b)
Hint:
Length of side = \(\frac { 10 }{ 5 }\) = 2 m


Question 14.
Find the cost of fencing a rectangular park of length 10 m and breadth 5 m at the rate of? 10 per metre.
(a) ₹ 300
(b) ₹ 600
(c) ₹ 150
(d) ₹ 1200.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Cost= 10 × 2 × (10 + 5) = ₹ 300


Question 15.
Area of a rectangle =
(a) Length × Breadth
(b) Length + Breadth
(c) 2 × (Length + Breadth)
(d) 2 × (Length × Breadth).

Answer

Answer: (a)


Question 16.
The perimeter of a square of side 1 m is
(a) 1 cm
(b) 2 cm
(c) 3 cm
(d) 4 m.

Answer

Answer: (d)
Hint:
Perimeter = 4 × 1 =4m


Question 17.
Area of a square =
(a) side × side
(b) 4 × Length of a side
(c) 2 × Length of a side
(d) 6 × Length of a side.

Answer

Answer: (a)


Question 18.
The perimeter of an equilateral triangle of side 1 m is
(a) 1 m
(b) 2 m
(c) 3 m
(d) 6 m.

Answer

Answer: (c)
Hint:
Perimeter = 3 × 1 = 3 m


Question 19.
The perimeter of a regular pentagon of side 1 m is
(a) 5 m
(b) 10 m
(c) 15m
(d) 20m.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Perimeter = 5 × 1 = 5 m


Question 20.
The perimeter of an equilateral triangle is 9 m. Find the length of the side.
(a) 1 m
(b) 2 m
(c) 3 m
(d) 9 m.

Answer

Answer: (c)
Hint:
Length of side = \(\frac { 9 }{ 3 }\) = 3 m


Question 21.
Perimeter of a regular pentagon =
(a) 4 × Length of a side
(b) 3 × Length of a side
(c) 6 × Length of a side
(d) 5 × Length of a side.

Answer

Answer: (d)


Question 22.
The perimeter of a regular hexagon of side 1 m is
(a) 3 m
(b) 2 m
(c) 4 m
(d) 6 m.

Answer

Answer: (d)
Hint:
Perimeter = 6 × 1 = 6m


Question 23.
The perimeter of the figure is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration with Answers 1
(a) 12m
(b) 14m
(c) 24 m
(d) 7 m.

Answer

Answer: (b)
Hint:
Perimeter = 2(4 + 3) = 14m


Question 24.
Find the distance travelled by Sangeeta if she takes 5 rounds of a square park of side 10 m.
(a) 200 m
(b) 100 m
(c) 400m
(d) 800 m.

Answer

Answer: (a)
Hint:
Distance = 5 × 4 × 10 = 200 m


Question 25.
The perimeter of a square is 8 m. Find the length of the side.
(a) 1m
(b) 2m
(c) 4m
(d) 8m.

Answer

Answer: (b)
Hint:
Length of side = \(\frac { 8 }{ 4 }\) = 2 m


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support