Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Micro Economics - MCQ and Online Tests - Unit 3 - Production and Costs

CBSE Class 11 Micro Economics – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Production and Costs

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 11 Micro Economics – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Production and Costs

Question 1.
With increase in output, the difference between total cost and total variable cost:
(a) Decreases
(b) Increases
(c) Remains Constant
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Remains Constant


Question 2.
Which factors are used in short-run production process ?
(a) Fixed Factors
(b) Variable Factors
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 3.
Law of variable proportion explains three stages of production. In the first stage of production:
(a) Both MP and AP rise
(b) MP rises
(c) AP Falls
(d) MP is zero

Answer

Answer: (a) Both MP and AP rise


Question 4.
At which time all the factors of production may be changed ?
(a) Short run
(b) Long run
(c) Very Long run
(d) All the three

Answer

Answer: (b) Long run


Question 5.
Production function is expressed as:
(a) Qx = Px
(b) Qx = f(A, B, C, D)
(c) Qx = Dx
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Qx = f(A, B, C, D)


Question 6.
Which factors among following we find in short-run production process ?
(a) Fixed Factors
(b) Variable Factors
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 7.
The cycle which increases first and after being constant starts to reduce is called :
(a) APP
(b) MPP
(c) TPP
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
Which of the following is a saurce of production ?
(a) Land
(b) Labour
(c) Capital
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
Law of variable proportion is related to :
(a) Both short-run and long run
(b) Long-run
(c) Short-run
(d) Very Long-run

Answer

Answer: (c) Short-run


Question 10.
An active factor of production is:
(a) Capital
(b) Labour
(c) Land
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Labour


Question 11.
If all the factors of production are increased by same proportion and as a result output increases by a greater proportion than it is called :
(a) Constant returns to scale
(b) Decreasing returns to scale
(d) All of these
(d) None of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 12.
Which of the following is included in money cost ?
(a) Normal Profit
(b) Explicit Cost
(c) Implicit Cost
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 13.
Which of the following is not fixed cost ?
(a) Insurance Premium
(b) Interest
(c) Cost of Raw Material
(d) Rent of the Factory

Answer

Answer: (c) Cost of Raw Material


Question 14.
With the increase in production the difference between total cost and total fixed cost:
(a) Remains Constant
(b) Increases
(c) Decreases
(d) Both Increases or Decreases

Answer

Answer: (b) Increases


Question 15.
When average cost is decreasing what status marginal cost has as compared to average cost ?
(a) MC > AC
(b) MC = AC
(c) MC = AC
(d) MC ? AC

Answer

Answer: (c) MC = AC


Question 16.
Which of the following explains the short-run production function ?
(a) Law of Demand
(b) Law of Variable Proportion
(c) Returns to Scale
(d) Elasticity of Demand

Answer

Answer: (b) Law of Variable Proportion


Question 17.
Long-run production function is related to:
(a) Law of Demand
(b) Law of Increasing Returns
(c) Laws of Returns to Scale
(d) Elasticity of Demand

Answer

Answer: (c) Laws of Returns to Scale


Question 18.
In which stage of production a rational producer likes to operate in shot-run production ?
(a) First Stage
(b) Second Stage
(c) Third Stage
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Second Stage


Question 19.
Which statement of the following is true ?
(a) AC=TFC – TVC
(b) AC = AFC + TVC
(c) AC=TFC + AVC
(d) AC = AFC + AVC

Answer

Answer: (d) AC = AFC + AVC


Question 20.
What is an opportunity cost ?
(a) The alternative foregon
(b) The opportunity lost
(c) Transfer earnings
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 21.
The shape of average cost curve is :
(a) U-shaped
(b) Reactangular Hyperbola shaped
(c) Line parallel to x-axis
(d) None of these

Answer

Answer: (a) U-shaped


Question 22.
The average fixed cost at 5 units of output is Rs. 20. Average variable cost at 5 units of output is Rs. 40. Average cost of producing 5 units is:
(a) Rs. 20
(b) Rs. 40
(c) Rs.56
(d) Rs.60

Answer

Answer: (d) Rs.60


Question 23.
Which of the following is correct ?
(a) TVC = TC – TFC
(b) TC = TVC-TFC
(c) TFC = TVC + TC
(d) TC = TVC x TFC

Answer

Answer: (a) TVC = TC – TFC


Question 24.
Average variable costs can be defined as:
(a) TVC x Q
(b) TVC + Q
(c) TVC-Q
(d) TVC ÷ Q

Answer

Answer: (d) TVC ÷ Q


Question 25.
In production function, production is a function of:
(a) Price
(b) Factors of Production
(c) Total Expenditure
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Factors of Production


Question 26.
The basic reason of operating the Law of Diminishing Returns is:
(a) Scarcity of Factors
(b) Imperfect Substitution between Factors
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 27.
Supply falls on the same price when:
(a) Where there is decrease in supply
(b) When there is contraction in supply
(c) When supply increases
(d) When there is expansion in supply.

Answer

Answer: (a) Where there is decrease in supply


Question 28.
Active factor of production:
(a) Capital
(b) Labour
(c) Land
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Labour


Question 29.
In the short-run following factors are included in the process of production:
(a) Fixed factors
(b) Variable factors
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 30.
In which market MR may become zero or negative ?
(a) Monopoly
(b) Monopolistic Competition
(c) Both (a) and (b)
(d) Perfect Competition

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 31.
In which market AR = MR ?
(a) Monopoly
(b) Monopolistic Competition
(c) Both (a) and (b)
(d) Perfect Competition

Answer

Answer: (d) Perfect Competition


Question 32.
In monopoly and monopolistic competition :
(a) AR = MR
(b) AR > MR
(c) AR < MR
(d) None of these

Answer

Answer: (b) AR > MR


Question 33.
With which condition, firm will get maximum profit ?
(a) Where MR = MC
(b) Where MC cuts MR from below
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 34.
In perfect competition, which of the following remains constant ?
(a) AR
(b) MR
(c) Both AR and MR
(d) None of the both

Answer

Answer: (c) Both AR and MR


Question 35.
In perfect competition:
(a) AR = MR
(b) AR > MR
(c) MR < MC
(d) MR = MC = 0

Answer

Answer: (a) MR = MC


Question 36.
When 5 units of a goods are sold, total revenue is Rs. 100. When 6 units are sold, marginal revenue is Rs. 8. At what price are 6 units sold ?
(a) Rs. 28 per unit
(b) Rs. 20 per unit
(c) Rs. 18 per unit
(d) Rs. 12 per unit

Answer

Answer: (c) Rs. 18 per unit


Question 37.
MR is shown as:
(a) \(\frac { ?TR }{ ?Q }\)
(b) \(\frac { TR }{ Q }\)
(c) \(\frac { ?AR }{ Q }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { ?TR }{ ?Q }\)


Question 38.
AR is shown as:
(a) \(\frac { TR }{ Q }\)
(b) \(\frac { ?Q }{ P }\)
(c) \(\frac { ?TR }{ ?Q }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { TR }{ Q }\)


Question 39.
In which market AR curve is parallel to X-axis ?
(a) Perfect Competition
(b) Monopoly
(c) Monopolistic Competition
(d) In all the above

Answer

Answer: (a) Perfect Competition


Question 40.
Which of the following is a true statement ?
(a) AR indicates price
(b) AR Curve and Demand Curve are the same
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 41.
The basic condition of firm’s equilibrium is:
(a) MC = MR
(b) MR = TR
(c) MR = AR
(d) AC = AR

Answer

Answer: (a) MC = MR


Question 42.
In final equilibrium of firm:
(a) MC cuts MR from above
(b) MC cuts MR from below
(c) Both (a) and (b) are
(d) None of the above is true

Answer

Answer: (b) MC cuts MR from below


Question 43.
For every market, which condition has to be fulfilled for firm’s equilibrium ?
(a) AR = MC
(b) MR = MC
(c) MC should cut MR from below
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 44.
Which is a method of producer’s equilibrium ?
(a) TR and TC Method
(b) MR and MC Method
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 45.
For a firm’s equilibrium:
(a) MR = MC
(b) MR > MC
(c) MR < MC
(d) MR = MC = 0

Answer

Answer: (a) MR = MC


Question 46.
On which assumption, the law of supply depends ?
(a) There should be no change in income levels of buyers and sellers in the market.
(b) Prices of factors of production remain stable
(c) Technological level remains constant
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 47.
If other things being same, what does the positive relationship between price and supply quantity signify ?
(a) Law of Demand
(b) Elasticity of Supply
(c) Law of Supply
(d) Supply Function

Answer

Answer: (c) Law of Supply


Question 48.
The reason of decrease in supply is:
(a) Increase in Production Cost
(b) Increase in Price of Substitutes
(c) Fall in number of Firms in the Industry
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 49.
The quantity of a goods which the seller is ready to sell in the market at fixed price and time is called ?
(a) Supply
(b) Demand
(c) Elasticity of supply
(d) Elasticity of Demand

Answer

Answer: (a) Supply


Question 50.
Supply is associated with:
(a) A Time Period
(b) Price
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 51.
Determinating factor of supply of goods is:
(a) Price of Goods
(b) Price of Related Goods
(c) Price of Factor of Production
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 52.
Which of the following statement is true ?
(a) Price and quantity have direct relationship
(b) Supply curve rises from left to right
(c) Supply is affected by many factors
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 53.
Which of the following function shows the laws of supply ?
(a) S = f(P)
(b) S = f(a/p)
(c) S = f(Q)
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) S = f(P)


Question 54.
Which of the following is correct ?
(a) Perfectly Elastic Supply es = 8
(b) High Elastic Supply es > 1
(c) Perfectly Inelastic Supply es = 0
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 55.
es = 0 means that elasticity of supply is:
(a) Perfectly Elastic Supply
(b) Perfectly Inelastic Supply
(c) Less Elastic Supply
(d) Unit Elastic Supply

Answer

Answer: (b) Perfectly Inelastic Supply


Question 56.
If the price of goods rises by 60% but supply increases by only 5%, the supply of goods will be:
(a) Highly Elastic
(b) Elastic
(c) Inelastic
(d) Perfectly Inelastic

Answer

Answer: (c) Inelastic


Question 57.
The elasticity of a straight line supply curve originating from the centre of origin is:
(a) Less than unity,
(b) greater than unity
(c) equal to unity
(d) equal to zero

Answer

Answer: (c) equal to unity


Question 58.
When supply increases more with a result of small increase in price, the nature of supply will be :
(a) Elastic
(b) Inelastic
(c) Perfectly Elastic
(d) Perfectly Inelastic

Answer

Answer: (a) Elastic


Question 59.
When the proportionate change in the supply of goods is more than the proportionate change in its price, the elasticity of supply will be:
(a) Less than Unit
(b) Equal to Unit
(c) Greater than Unit
(d) Infinite

Answer

Answer: (c) Greater than Unit


Question 60.
If the price of the goods rises by 60% and supply increases by only 5%, the supply of goods will be :
(a) Highly Elastic
(b) Elastic
(c) Inelastic
(d) Perfectly Inelastic

Answer

Answer: (c) Inelastic


Question 61.
The measurement of the elasticity of supply is expressed as:
(a) \(\frac { ?Q_s/Q_s }{ ?P/P }\)
(b) \(\frac { Q_s }{ ?P }\).\(\frac { 1 }{ P }\)
(c) \(\frac { Q_s }{ Q_s }\).?Y
(d) \(\frac { ?P }{ Q_s }\).\(\frac { P }{ ?Q_s }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { ?Q_s/Q_s }{ ?P/P }\)


Question 62.
There are factors of productions:
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five

Answer

Answer: (d) Five


Question 63.
Fixed cost is also known as:
(a) Variable cost
(b) Actual cost
(c) Supplementary cost
(d) Short-term cost

Answer

Answer: (c) Supplementary cost


Question 64.
Changes in production quantity affect:
(a) Both Fixed and Variable Cost
(b) Only Variable Cost
(c) Only Fixed Cost
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Only Variable Cost


Question 65.
What happens when production is shut down ?
(a) Fixed Cost Increases
(b) Variable Costs Decline
(c) Variable Costs become zero
(d) Fixed Costs become zero

Answer

Answer: (c) Variable Costs become zero


Question 66.
The alternative name of opportunity cost is:
(a) Economic Cost
(b) Equilibrium Price
(c) Marginal Cost
(d) Average Cost

Answer

Answer: (a) Economic Cost


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support