Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Micro Economics - MCQ and Online Tests - Unit 2 - Theory of Consumer Behaviour

CBSE Class 11 Micro Economics – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Theory of Consumer Behaviour

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Micro Economics – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Theory of Consumer Behaviour

Question 1.
Which element is essential for demand ?
(a) Desire to consume
(b) Availability of adequate resources
(c) Willingness to consume
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Demand Curve generally slopes:
(a) Upward from left to right
(b) Downward from left to right
(c) Parallel to X-axis
(d) Parallel to Y-axis

Answer

Answer: (b) Downward from left to right


Question 3.
Which of the following statement is true ?
(a) Utility means want-satisfying power
(b) Utility is a function of intensity of desire
(c) Desire of consumption gives birth to utility
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
When marginal utility is negative, then total utility:
(a) is maximum
(b) Starts decreasing
(c) increases at decreasing rate
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Starts decreasing


Question 5.
According to the law of equi-marginal utility, the condition for consumer’s equilibrium is:
(a) \(\frac{MU_A}{P_A}\)
(b) \(\frac{MU_B}{P_B}\)
(c) Both (a) and (b)
(d) Undefined

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 6.
Which is the First Law of Gossen?
(a) Law of Demand
(b) Law of Diminishing Marginal Utility
(c) Law of Equi-marginal Utility
(d) Consumer’s Surplus

Answer

Answer: (b) Law of Diminishing Marginal Utility


Question 7.
Which of the following is a characteristic of utility ?
(a) Utility is a psychological phenomenon
(b) Utility is subjective
(c) Utility is a relative concept
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
How we calculate marginal utility ?
(a) ?TU/?Q
(b) ?MU/?Q
(c) ?Q/?TU
(d) ?Q/?MU

Answer

Answer: (a) ?TU/?Q


Question 9.
When TU becomes maximum, MU is:
(a) Positive
(b) Negative
(c) Zero
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Zero


Question 10.
Which of the following is true ?
(a) TU increases till MU is positive
(b) TU is maximum when MU is equal to zero
(c) TU declines when MU is negative
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 11.
Who basically propounded the concept of Law of Equimarginal Utility ?
(a) Marshall
(b) Gossen
(c) Ricardo
(d) J. S. Mill

Answer

Answer: (c) Ricardo


Question 12.
In difference curve is:
(a) Convex to the origin
(b) Concave to the origin
(c) Both (a) and (b) true
(d) All of these false

Answer

Answer: (a) Convex to the origin


Question 13.
The ability of satisfying human want in a goods is called its:
(a) Productivity
(b) Satisfaction
(c) Utility
(d) Profitability

Answer

Answer: (c) Utility


Question 14.
Slope of budget line or price line is:
(a) –\(\frac{P_x}{P_y}\)
(b) –\(\frac{P_y}{P_x}\)
(c) +\(\frac{P_x}{P_y}\)
(d) +\(\frac{P_y}{P_x}\)

Answer

Answer: (a) –\(\frac{P_x}{P_y}\)


Question 15.
Utility is related to:
(a) Usefulness
(b) Morality
(c) Satisfaction of human wants
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 16.
Utility can be measured by:
(a) Money
(b) Exchange of goods
(c) Weight of the good
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Money


Question 17.
Law of Equi-marginal utility is called:
(a) Law of increasing utility
(b) Law of diminishing utility
(c) Law of substitution
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Law of substitution


Question 18.
Indifference curve slopes:
(a) From right to left
(b) From left to right
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) From left to right


Question 19.
The addition of utilities obtained from all units of a goods is called :
(a) Marginal Utility
(b) Total Utility
(c) Maximum Satisfaction
(d) Additional Utility

Answer

Answer: (b) Total Utility


Question 20.
Who propounded the ordinal utility theory’ ?
(a) Marshall
(b) Pigou
(c) Hicks and Allen
(d) Ricardo

Answer

Answer: (c) Hicks and Allen


Question 21.
The propounder of law of diminishing marginal utility is:
(a) Gossen
(b) Adam smith
(c) Chapman
(d) Hicks

Answer

Answer: (a) Gossen


Question 22.
Consumer’s equilibrium takes at a point where:
(a) MU = Price
(b) MU < Price
(c) MU > Price
(d) None of these

Answer

Answer: (a) MU = Price


Question 23.
The capability of a commodity to satisfy human wants is:
(a) Consumption
(b) Utility
(c) Quality
(d) Taste

Answer

Answer: (b) Utility


Question 24.
For the maximum satisfaction of consumer:
(a) Marginal utility of a good should be equal to its price.
(b) Marginal utility of a good should be greater than its price.
(c) There is no relation between marginal utility and price.
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Marginal utility of a good should be equal to its price.


Question 25.
Marshall has given the law of Equimarginal utility related:
(a) Related to goods
(b) Related to money
(c) In relation to both
(d) None of these.

Answer

Answer: (a) Related to goods


Question 26.
How many tremendous curves can touch the budget line:
(a) One
(b) Two
(c) Several
(d) Depends on the basis of indifference maps.

Answer

Answer: (a) One


Question 27.
According to Marshall, utility of a commodity:
(a) Can be measured by money
(b) Cannot be measured by money
(c) Can be measured in cardinal numbers
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 28.
In which goods, price fall does not make any increase in demand ?
(a) Necessities Goods
(b) Comfort Goods
(c) Luxuries Goods
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Necessities Goods


Question 29.
Which of the following factor affects demand ?
(a) Price
(b) Change in income
(c) Taste of the Consumer
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 30.
Goods, which can alternatively be used, are called:
(a) Complementary Goods
(b) Substitutes
(c) Comforts
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Substitutes


Question 31.
Law of Demand is a:
(a) Qualitative Statement
(b) Quantitative Statement
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Qualitative Statement


Question 32.
Which of the following is a demand function ?
(a) PX
(b) DX = PX
(c) Dx = (Px)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Dx = (Px)


Question 33.
When change in the price of goods-X affects the demand of goods-Y, this demand is called:
(a) Price Demand
(b) Income Demand
(c) Cross Demand
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 34.
For normal goods, Law of Demand states the relationship between price and quantity of goods:
(a) Direct
(b) Positive
(c) Indirect
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Indirect


Question 35.
Which of the following is a reason for fall in demand ?
(a) Fall in Income
(b) Fall in Number of Buyers
(c) Fall in Taste of Consumer
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 36.
With rise in coffee price, the demand of tea:
(a) Rises
(b) Falls
(c) Remains stable
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rises


Question 37.
Contraction in demand appears when:
(a) Price rises and demand falls
(b) Price rises and demand also rises
(c) Price remains stable and demand falls
(d) Price falls but demand remains stable

Answer

Answer: (a) Price rises and demand falls


Question 38.
With a rise in price the demand for ‘Giffin’ goods:
(a) increases
(b) decreases
(c) remains constant
(d) becomes unstable

Answer

Answer: (a) increases


Question 39.
Hie slope of the demand Curve of a normal goods is:
(a) Negative
(b) Positive
(c) Zero
(d) Undefined

Answer

Answer: (a) Negative


Question 40.
With an increase in income consumer decreases the consumption of which goods ?
(a) Inferior goods
(b) Normal goods
(c) Giffin goods
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (c) Giffin goods


Question 41.
Any statement about demand for a good is considered complete only when the following is/are mentioned in:
(a) Price of the good
(b) Quantity of the good
(c) Period of time
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Price of the good


Question 42.
Consumer is in equilibrium when:
(a) MUx = PUx
(b) MUx > PUx
(c) MUx < Px
(d) MUx ÷ Px

Answer

Answer: (a) MUx = PUx


Question 43.
Elasticity of demand is a:
(a) Qualitative Statement
(b) Quantitative Statement
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Quantitative Statement


Question 44.
Indifference curves were first introduced by the English economist in 1881 by:
(a) Edge worth
(b) Pareto
(c) Myers
(d) Hicks.

Answer

Answer: (a) Edge worth


Question 45.
Any statement about the demand of an object is considered complete when it is mentioned in the following:
(a) Price of good
(b) Demand of good
(c) Time period
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 46.
Which of the following shows elasticity less than one ?
(a) Necessity Goods
(b) Comforts
(c) Luxuries
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Necessity Goods


Question 47.
With which method, elasticity of demand is measured ?
(a) Total Expenditure Method .
(b) Percentage or Proportionate Method
(c) Point Method
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 48.
Who propounded the percentage or proportionate method of measuring elasticity of demand ?
(a) Marshall
(b) Flux
(c) Hicks
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Flux


Question 49.
Which of the following factor affects elasticity of demand ?
(a) Nature of Goods
(b) Price Level
(c) Income Level
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 50.
How many types elasticity of uemand has ?
(a) Three
(b) Five
(c)Six
(d) Seven

Answer

Answer: (b) Five


Question 51.
Elasticity of demand for necessities is :
(a) Zero
(b) Unlimited
(c) Greater than unity
(d) Less than unity

Answer

Answer: (a) Zero


Question 52.
Price elasticity of demand means :
(a) Change in demand due to change in price
(b) Change in demand
(c) Change in real income
(d) Change in Price

Answer

Answer: (a) Change in demand due to change in price


Question 53.
The elasticity of demand at the mid-point of a straight line demand curve:
(a) will be zero
(b) will be unity
(c) will be infinity
(d) None of these

Answer

Answer: (b) will be unity


Question 54.
If the demand for a good changes by 60% due to 40% change in price, the elasticity of demand is :
(a) 0.5
(b) -1.5
(c) 1
(d) zero

Answer

Answer: (b) -1.5


Question 55.
For luxury goods the demand is:
(a) Inelastic
(b) Elastic
(c) Highly elastic
(d) Perfectly Inelastic

Answer

Answer: (c) Highly elastic


Question 56.
Who gave the cardinal concept of utility?
(a) Marshall
(b) Pigou
(c) Hicks
(d) Samuelson

Answer

Answer: (a) Marshall


Question 57.
Consumer’s behaviour is studied in:
(a) Micro Economics
(b) Macro Economics
(c) Income Analysis
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Micro Economics


Question 58.
Which is a reason of change in demand ?
(a) Change in consumer’s income
(b) Change in price of related goods
(c) Population increase
(d) All pf these

Answer

Answer: (d) All pf these


Question 59.
For a change in which of the following, there is no change in demand ?
(a) Change in price
(b) Change in income
(c) Change in taste and fashion
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support