Sunday, 28 February 2021

CBSE Class 6 Maths - MCQ and Online Tests- Unit 1 - Knowing Our Numbers

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Knowing Our Numbers

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Knowing Our Numbers

Question 1.
Make the smallest 4-digit number by using any one digit of 4,3,2 twice.
(a) 2234
(b) 2243
(c) 2432
(d) 2324.

Answer

Answer: (a)


Question 2.
Using the digits 1, 2, 3, 4 without repetition, the greatest 4-digit number that can be made is
(a) 4321
(b) 4312
(c) 4213
(d) 4231.

Answer

Answer: (a)


Question 3.
Using the digits 3, 5, 7, 0 without repetition the greatest 4-digit number that can be made is
(a) 7530
(b) 7503
(c) 7350
(d) 7305.

Answer

Answer: (a)


Question 4.
Take two digits, say 3 and 4. Make the smallest 4-digit number using both the digits equal number of times.
(a) 3344
(b) 4433
(c) 4343
(d) 4334.

Answer

Answer: (a)


Question 5.
The smallest 4-digit number that can be made using the digits 5,3,6,4 without repetition is
(a) 3546
(b) 3564
(c) 3456
(d) 3465.

Answer

Answer: (c)


Question 6.
The greatest of the numbers
123, 27, 650, 2342, 40000 is
(a) 40000
(b) 2342
(c) 27
(d) 650.

Answer

Answer: (a)


Question 7.
The smallest 4-digit number that can be made using the digits 6, 5, 0, 4 without repetition is
(a) 4560
(b) 4056
(c) 4065
(d) 4506.

Answer

Answer: (b)


Question 8.
Make the greatest 4-digit number by using any one digit of 2. 6. 5 twice.
(a) 6652
(b) 6625
(c) 6256
(d) 6265.

Answer

Answer: (a)


Question 9.
Which of the following numbers comes next to 999?
(a) 100
(b) 998
(c) 1000
(d) None of these.

Answer

Answer: (c)


Question 10.
Make the greatest 4-digit number by using any one digit of 0, 3, 6 twice.
(a) 6630
(b) 6603
(c) 6360
(d) 6306.

Answer

Answer: (a)


Question 11.
The smallest 4-digit number that can be made using the digits 1,8,5,3 without repetition is
(a) 1583
(b) 1538
(c) 1385
(d) 1358.

Answer

Answer: (d)


Question 12.
Make the smallest 4-digit number by using any one digit of 7, 0, 6 twice.
(a) 6007
(b) 6070
(c) 6700
(d) None of these.

Answer

Answer: (a)


Question 13.
The greatest of the numbers
1000,10000,10,1000000,100000 is
(a) 1000000
(b) 100000
(c) 10000
(d) 1000.

Answer

Answer: (a)


Question 14.
The smallest of the numbers
1000,50000,111,3222,225 is
(a) 111
(b) 225
(c) 1000
(d) 3222.

Answer

Answer: (a)


Question 15.
Make the smallest four-digit number using any four different digits such that 5 is at ones place,
(a) 1025
(b) 1205
(c) 1250
(d) None of these.

Answer

Answer: (a)


Question 16.
The smallest of the numbers
2325,2352,2235,2253,2523,2532 is
(a) 2235
(b) 2253
(c) 2325
(d) 2532.

Answer

Answer: (a)


Question 17.
Take two digits, say 1 and 2. Make the greatest 4-digit number using both the digits equal number of times.
(a) 1122
(b) 2112
(c) 2121
(d) 2211.

Answer

Answer: (d)


Question 18.
Take two digits, 0 and 1. Make the smallest 4-digit number using both the digits equal number of times.
(a) 1001
(b) 1010
(c) 1100
(d) None of these.

Answer

Answer: (a)


Question 19.
Arrange the following numbers in ascending
order: 132,2000,7500,525.
(а) 7500,2000,525,132
(b) 132,525,2000,7500
(c) 132,525,7500,2000
(d) 7500,2000,132,525.

Answer

Answer: (b)


Question 20.
Using the digits 1, 5, 7, 2 without repetition, the greatest 4-digit number that can be made is
(a) 7521
(b) 7512
(c) 7215
(d) 7251.

Answer

Answer: (a)


Question 21.
Arrange the following numbers in descending
order: 4000,8500,50600,7235.
(а) 50600,8500,7235,4000
(b) 50600,8500,4000,7235
(c) 50600,7235,8500,4000
(d) 50600,7235,4000,8500.

Answer

Answer: (a)


Question 22.
The smallest 3-digit number is
(a) 100
(b) 101
(c) 111
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)


Question 23.
The greatest 2-digit number is
(a) 98
(b) 99
(c) 79
(d) 89.

Answer

Answer: (b)


Question 24.
Which of the following numbers comes just before 1000?
(a) 999
(b) 1001
(c) 990
(d) 909.

Answer

Answer: (a)


Question 25.
The smallest 2-digit number is
(a) 31
(b) 21
(c) 11
(d) 10.

Answer

Answer: (d)


Question 26.
The greatest 3-digit number is
(a) 991
(b) 997
(c) 999
(d) 998.

Answer

Answer: (c)


Question 27.
The greatest 4-digit number is
(a) 8888
(b) 6789
(c) 9876
(d) 9999.

Answer

Answer: (d)


Question 28.
Take two digits 0 and 1. Make the greatest 4-digit number using both the digits equal number of times.
(a) 1100
(b) 1001
(c) 1010
(d) None of these.

Answer

Answer: (a)


Question 29.
The smallest 4-digit number is
(a) 1001
(b) 1000
(c) 1111
(d) 9999.

Answer

Answer: (b)


Question 30.
Make the greatest 4-digit number using any four different digits with the condition that 5 is at ones place.
(a) 9875
(b) 9857
(c) 9758
(d) 9785.

Answer

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support