Sunday, 28 February 2021

CBSE Class 6 Maths - MCQ and Online Tests- Unit 2 - Whole Numbers

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Whole Numbers

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Whole Numbers

Question 1.
‘(1 + 2) + 3 = 1 + (2 + 3)’
The above is known as
(a) commutativity of addition
(b) associativity of addition
(c) commutativity of multiplication
(d) associativity of multiplication.

Answer

Answer: (b)


Question 2.
To find the predecessor of a number, we have to subtract from the number itself.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (a)


Question 3.
The difference between the successor of a number and the number it self is
(a) 0
(b) – 1
(c) 1
(d) none of these.

Answer

Answer: (c)


Question 4.
To find the successor of a number, we have to add the number itself.
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1.

Answer

Answer: (d)


Question 5.
The successor of 99 is
(a) 99
(b) 98
(c) 100
(d) none of these.

Answer

Answer: (c)


Question 6.
The smallest whole number is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) none of these

Answer

Answer: (a)


Question 7.
‘3 + 5 = 5 + 3’
The above is known as
(a) closure property
(b) commutativity of addition
(c) commutativity of multiplication
(d) none of these.

Answer

Answer: (b)


Question 8.
Which of the following statement is true?
(а) All natural numbers are also whole numbers.
(b) All whole numbers are also natural numbers.
(c) There is no smallest whole number.
(d) The greatest whole number is 100.

Answer

Answer: (a)


Question 9.
The predecessor of 100 is
(a) 101
(b) 100
(c) 99
(d) none of these.

Answer

Answer: (c)


Question 10.
Which of the following is true?
(a) 210 > 201
(b) 210 < 201
(c) 210 = 201
(d) none of these.

Answer

Answer: (a)


Question 11.
The successor of 27 is
(a) 26
(b) 25
(c) 24
(d) 28.

Answer

Answer: (d)


Question 12.
Which of the following statement is true?
(a) 1 is the smallest natural number.
(b) 50 is the predecessor of 49.
(c) 1 is the smallest whole number.
(d) 599 is the successor of 600.

Answer

Answer: (a)


Question 13.
The difference between the predecessor of a number and the number it self is
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) -2.

Answer

Answer: (b)


Question 14.
The difference between the successor and the predecessor of a number is
(a) 1
(b) 2
(c) -1
(d) – 2.

Answer

Answer: (b)


Question 15.
How many natural numbers are there between 1 and 10?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9.

Answer

Answer: (c)


Question 16.
‘3 × 5 = 5 × 3’
The above is known as
(a) closure property
(b) commutativity of addition
(c) commutativity of multiplication
(d) none of these.

Answer

Answer: (c)


Question 17.
Find 27 ÷ (9 ÷ 3).
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 27.

Answer

Answer: (c)


Question 18.
Find (24 ÷ 4) – 2.
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 2.

Answer

Answer: (b)


Question 19.
The predecessor of 36 is
(a) 34
(b) 35
(c) 33
(d) 37.

Answer

Answer: (b)


Question 20.
The natural number that has no predecessor is
(a) 1
(b) 10
(c) 100
(d) 1000.

Answer

Answer: (a)


Question 21.
Which of the following will not represent zero?
(a) 0 + 1
(b) 0 × 0
(c) \(\frac { 0 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 2-2 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (a)


Question 22.
1 ÷ 0 =
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) not defined

Answer

Answer: (d)


Question 23.
‘Whole numbers are closed under addition and multiplication.’ This property is known as
(a) closure property
(b) commutativity of addition and multiplication
(c) associativity of addition and multiplication
(d) distributivity of multiplication over addition.

Answer

Answer: (a)


Question 24.
Which of the following statement is true?
(a) The whole number 0 has no predecessor.
(b) There are 10 whole numbers between 11 to 21.
(c) The successor of a two digit number is always a two digit number.
(d) The predecessor of a two digit number is never a single digit number.

Answer

Answer: (a)


Question 25.
‘(2 × 3) × 4 = 2 × (3 × 4)’
The above is known as
(a) commutativity of addition
(b) associativity of addition
(c) commutativity of multiplication
(d) associativity of multiplication.

Answer

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support