Sunday, 28 February 2021

CBSE Class 6 Maths - MCQ and Online Tests- Unit 3 - Playing with Numbers

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Playing with Numbers

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 6 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Playing with Numbers

Question 1.
Which of the following number is not a factor of 18?
(a) 2
(b) 3
(c) 6
(d) 8.

Answer

Answer: (d)


Question 2.
Which of the following number is not a multiple of 5?
(a) 15
(b) 20
(c) 30
(d) 33.

Answer

Answer: (d)


Question 3.
The smallest prime number is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (b)


Question 4.
Which of the following numbers is not a factor of 12?
(a) 4
(b) 2
(c) 3
(d) 8.

Answer

Answer: (d)


Question 5.
Which of the following numbers is not a factor of 20?
(a) 2
(b) 4
(c) 5
(d) 6.

Answer

Answer: (d)


Question 6.
The smallest composite number is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (d)


Question 7.
Which of the following numbers is not a factor of 68?
(a) 2
(b) 4
(c) 17
(d) 6.

Answer

Answer: (d)


Question 8.
Which of the following number is not a multiple of 6?
(a) 12
(b) 21
(c) 24
(d) 36.

Answer

Answer: (b)


Question 9.
The prime number which is even, is
(a) 2
(b) 3,
(c) 5
(d) 13.

Answer

Answer: (a)


Question 10.
Which of the following numbers is composite?
(a) 19
(b) 23
(c) 6
(d) 29.

Answer

Answer: (c)


Question 11.
1 is
(a) a prime number
(b) a composite number
(c) neither prime nor composite
(d) an even number.

Answer

Answer: (c)


Question 12.
The smallest odd number is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (a)


Question 13.
Which of the following number is not a multiple of 9?
(a) 18
(b) 36
(c) 81
(d) 75

Answer

Answer: (d)


Question 14.
The smallest even number is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer

Answer: (b)


Question 15.
128 is divisible by
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 10.

Answer

Answer: (a)


Question 16.
The least prime number between 1 and 10 is
(a) 2
(b) 5
(c) 3
(d) 7.

Answer

Answer: (a)


Question 17.
Which of the following numbers is prime?
(a) 21
(b) 12
(c) 17
(d) 39.

Answer

Answer: (c)


Question 18.
Which of tfie following numbers is not a factor of 36?
(a) 2
(b) 4
(c) 18
(d) 8.

Answer

Answer: (d)


Question 19.
Which of the following numbers is not a factor of 24?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5.

Answer

Answer: (d)


Question 20.
Which of the following statements is true?
(a) The product of two even numbers is always even.
(b) The sum of three odd numbers is even.
(c) All prime numbers are odd.
(d) Prime numbers do not have any factors.

Answer

Answer: (a)


Question 21.
Which of the following numbers is not a factor of 15?
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 5.

Answer

Answer: (c)


Question 22.
Which of the following number is not a multiple of 27?
(a) 1
(b) 3
(c) 9
(d) 6

Answer

Answer: (d)


Question 23.
The greatest prime number between 1 and 10 is
(a) 7
(b) 5
(c) 3
(d) 2.

Answer

Answer: (a)


Question 24.
Which of the following number is not a factor of 21?
(a) 1
(b) 3
(c) 6
(d) 7.

Answer

Answer: (c)


Question 25.
Which of the following statements is false?
(a) All even numbers are composite numbers.
(b) If an even number is divided by 2, the quotient may be odd or even.
(c) The sum of two odd numbers and one even number is even.
(d) Sum of two prime numbers is not always even.

Answer

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support