Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 History - MCQ and Online Tests - Unit 3 - An Empire Across Three Continents

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 3 – An Empire Across Three Continents

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 3 – An Empire Across Three Continents

Question 1.
The Roman Empire got the best kind of wine from the city of
(a) Byzaciuma
(b) Campania
(c) Naples
(d) Sicily

Answer

Answer: (b) Campania


Question 2.
What were Amphorae?
(a) A type of army
(b) A type of container
(c) A type of district administrator
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) A type of container


Question 3.
Augustus, the first Roman Emperor was called the leading citizen whose Latin term is
(a) Basileus
(b) Dominus
(c) Princeps
(d) Res gestae

Answer

Answer: (c) Princeps


Question 4.
Saint Augustine was bishop of the North African city of
(a) Annaba
(b) Algeria
(c) Hippo
(d) Numidia

Answer

Answer: (c) Hippo


Question 5.
The emperor who made Christianity the official religion in the Roman Empire was
(a) Alexander
(b) Augustus
(c) Constantine
(d) Nero

Answer

Answer: (c) Constantine


Question 6.
Roman ruler _____ was considered as the leading citizen only to show that he was not the absolute ruler.
(a) Augustus
(b) Constantine
(c) Gallienus
(d) Tiberius

Answer

Answer: (a) Augustus


Question 7.
The religion of Islam arose during the
(a) 5th century CE
(b) 8th century CE
(c) 6th century CE
(d) 7th century CE

Answer

Answer: (d) 7th century CE


Question 8.
Christianity became the state religion of the Roman Empire in the
(a) 1st century CE
(b) 2nd century CE
(c) 3rd century CE
(d) 4th century CE

Answer

Answer: (d) 4th century CE


Question 9.
The Roman silver coin, known as the denarius, weighed _________ gm of pure silver.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (c) 4


Question 10.
In Roman urban life, the entertainment shows called spectacular happened for at least
(a) 150 days
(b) 160 days
(c) 167 days
(d) 176 days

Answer

Answer: (d) 176 days


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support