Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 History - MCQ and Online Tests - Unit 4 - The Central Islamic Lands

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 4 – The Central Islamic Lands

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 4 – The Central Islamic Lands

Question 1.
Caliph Muawiya shifted his capital to
(a) Rome
(b) Medina
(c) Mecca
(d) Damascus

Answer

Answer: (d) Damascus


Question 2.
The semi-historical works sira in Islamic history are
(a) biographies
(b) chronicles
(c) eyewitness reports
(d) inscriptions

Answer

Answer: (a) biographies


Question 3.
The Umayyad Emperor who introduced Arabic as the language of administration was
(a) Abd al-Malik
(b) Ali
(c) Abbas
(d) Muawiya

Answer

Answer: (a) Abd al-Malik


Question 4.
Who introduced an Islamic coinage?
(a) Abu Bakr
(b) Abd-al-Malik
(c) Uthman
(d) Umar

Answer

Answer: (b) Abd-al-Malik


Question 5.
The woman-saint Sufi who, in her poems, preached intense love for God by uniting with God was
(a) Rabia
(b) Aisha
(c) Fatima
(d) Khadija

Answer

Answer: (a) Rabia


Question 6.
After the Arabs and Iranians, the group that was rising to power on the Islamic scene was the
(a) Buyids
(b) Iranians
(c) Samanid
(d) Turks

Answer

Answer: (d) Turks


Question 7.
Prophet Muhammad’s migration from Mecca to Medina with his followers in 622 CE is called hijra:
(a) Hijra
(b) Kaba
(c) Mecca
(d) Calipha

Answer

Answer: (a) Hijra


Question 8.
The followers and non-followers of Ali were called
(a) Arabs and Iranians
(b) Shias and Sunnis
(c) Umayyads and Abbasids
(d) Byzantines and Sasanids

Answer

Answer: (b) Shias and Sunnis


Question 9.
The Caliph during whose reign the Hijri was established was:
(a) Abu Bakr
(b) Muhammad
(c) Uthman
(d) Umar

Answer

Answer: (d) Umar


Question 10.
What was the name given to nomadic Arab tribes?
(a) Sanam
(b) Qabila
(c) Bedouins
(d) Umma

Answer

Answer: (c) Bedouins



Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support