Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 History - MCQ and Online Tests - Unit 6 - The Three Orders

CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 6 – The Three Orders

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 11 History – MCQ and Online Tests – Unit 6 – The Three Orders

Question 1.
The king who was declared the Holy Roman Emperor was
(a) Charlemagne
(b) Louis I
(c) Louis II
(d) Louis III

Answer

Answer: (a) Charlemagne


Question 2.
There was a growing uncertainty about the value and purpose of monasticism by the
(a) thirteenth century
(b) fourteenth century
(c) fifteenth century
(d) sixteenth-century

Answer

Answer: (b) fourteenth century


Question 3.
What were Cathedral towns?
(a) Towns developed around plains
(b) Towns developed around Churches
(c) Towns developed around industries
(d) Towns developed around Capital

Answer

Answer: (b) Towns developed around Churches


Question 4.
The land granted by the lord to the knights was called:
(a) Fief
(b) Feud
(c) Seigneur
(d) Manor

Answer

Answer: (a) Fief


Question 5.
A guild was an association of
(a) monks
(b) farmers
(c) craft and industry
(d) lords

Answer

Answer: (c) craft and industry


Question 6.
One of the gradual changes that affected the social and economic ties between the lords and the vassals was
(a) agricultural technology
(b) environment
(c) land use
(d) new towns

Answer

Answer: (b) environment


Question 7.
Who was William I?
(a) Duke of Normandy
(b) Duke of Exeter
(c) Duke of Somerset
(d) Duke of Darlington

Answer

Answer: (a) Duke of Normandy


Question 8.
According to French priests, the basis of classification among the three orders was
(a) education
(b) race
(c) wealth
(d) nature of work

Answer

Answer: (d) nature of work


Question 9.
Fertile land was known as _____
(a) Franks
(b) Gaul
(c) Manor
(d) Fief

Answer

Answer: (c) Manor


Question 10.
The first king who was declared the ‘Holy Roman Emperor’ was
(a) Charlemagne
(b) Louis I
(c) Louis II
(d) Louis III

Answer

Answer: (a) Charlemagne


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support