Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 10 - Eighteenth Century Political Formations

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 10 – Eighteenth Century Political Formations

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 10 – Eighteenth Century Political Formations

 

Question 1.
Which of the following enjoyed the zat rank of 7000?
(a) Asaf Jah
(b) Murshil Quli Khan
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both of these


Question 2.
Sawai Jai Singh founded his new capital here:
(a) Malwa
(b) Amber
(c) Jodhpur
(d) Jaipur

Answer

Answer: (d) Jaipur


Question 3.
Who were the Telugu warrior chiefs’?
(a) Nayakas
(b) Jathas
(c) Misl
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Nayakas


Question 4.
Aurangzeb died in the year
(a) 1700
(b) 1710
(c) 1725
(d) 1707

Answer

Answer: (d) 1707


Question 5.
Ahmad Shah Abdali was the ruler of
(a) Afghan
(b) Iran
(c) Iraq
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Afghan


Question 6.
Ahmad Shah Abdali invaded North India times between 1748 and 1761.
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer

Answer: (c) 5


Question 7.
Chauth was the ……….. of the land revenue.
(a) 10%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 30%

Answer

Answer: (c) 25%


Question 8.
During which century the Mughal Empire declined?
(a) 18th
(b) 16th
(c) 19th
(d) 21th

Answer

Answer: (a) 18th


Question 9.
The British East India Company established its power after
(a) 1757
(b) 1761
(c) 1768
(d) 1771

Answer

Answer: (a) 1757


Question 10.
Aurangzeb had depleted the military and financial resources by fighting a long war in the
(a) East India
(b) North India
(c) Deccan
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Deccan


Question 11.
Who was the founder of Maratha empire?
(a) Shivaji
(b) Tipu Sultan
(c) Raja Jai Singh
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Shivaji


Question 12.
Who was the powerful governor of Bengal?
(a) Sa’adat Khan
(b) Murshid Quli Khan
(c) Asaf Jah
(d) Alivardi Khan

Answer

Answer: (b) Murshid Quli Khan


Question 13.
During whose rule Jagat Seth became prosperous in Bengal?
(a) Murshil Quli
(b) Sa’adat Khan
(c) Alivardi Khan
(d) Asaf Jah

Answer

Answer: (c) Alivardi Khan


Question 14.
Dalkhalsa was set up in 1699 by
(a) Guru Nanak Singh
(b) Guru Tegh Bahadur
(c) Guru Gobind Singh
(d) Guru Har Kishan

Answer

Answer: (c) Guru Gobind Singh


Question 15.
Small political groups of the Sikhs were called
(a) Khalsa
(b) Misls
(c) Dalkhalsa
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Misls


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support