Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 1 - On Equality

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 1 – On Equality

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 1 – On Equality

 Question 1.
What did the headmaster ask Omprakash Valmiki to do?
(a) To bring a glass of water
(b) To sweep the school playground
(c) To teach the students
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To sweep the school playground


Question 2.
Who represent our problems in the Parliament House?
(a) Ourselves
(b) MLAs
(c) SHO
(d) MPs

Answer

Answer: (d) MPs


Question 3.
When persons are treated unequally what is violated?
(a) Dignity
Cb) Religion
(c) Caste
(d) Practice

Answer

Answer: (a) Dignity


Question 4.
Whose autobiography is ‘Joothan’?
(a) Omprakash Valmiki’s
(b) Atal Bihari Vajpayee’s
(c) Mahatma Gandhi’s
(d) Pt. Jawaharlal Nehru’s

Answer

Answer: (a) Omprakash Valmiki’s


Question 5.
Civil Rights movement of USA was about:
(a) Afro Americans
(c) Both of these
(c) Indo Americans
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Afro Americans


Question 6.
What does democracy mean?
(a) Equal right to vote
(b) Unequal right to vote
(c) Discrimination
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Equal right to vote


Question 7.
What is NOT the element of equality?
(a) Justice
(b) Religion
(c) Wealth
(d) Health

Answer

Answer: (b) Religion


Question 8.
The Indian constitution recognises
(a) all people are equal
(b) all people are not equal
(c) all people are economically sound
(d) none of these

Answer

Answer: (a) all people are equal


Question 9.
Who drafted the Indian Constitution?
(a) Pt. J.L. Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Lai Bahadur Shastri
(d) Dr. B.R. Ambedkar

Answer

Answer: (d) Dr. B.R. Ambedkar


Question 10.
According to Universal Adult Franchise every adult has:
(a) No vote
(b) one vote
(c) multiple vote
(d) All of these

Answer

Answer: (b) one vote


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support