Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 2 - Role of the Government in Health

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 2 – Role of the Government in Health

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 2 – Role of the Government in Health 

Question 1.
What does PHC mean?
(a) Private Health Centre
(b) Public Health Court
(c) Primary Health Centre
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Primary Health Centre


Question 2.
Which type of healthcare facility is costly?
(a) Private
(b) Public
(c) Both
(d) Both are same

Answer

Answer: (a) Private


Question 3.
Good health depend upon:
(a) Health care facilities
(b) Basic Amenities
(c) Social conditions
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
What should be changed weekly to avoid breeding of mosquitoes’?
(a) T.V. sets
(b) Water in coolers
(c) Roof tops
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Water in coolers


Question 5.
How much percentage of all communicable diseases are water borne?
(a) 11%
(b) 21%
(c) 31%
(d) 50%

Answer

Answer: (b) 21%


Question 6.
Which one of the following is a communicable disease?
(a) Headache
(b) Cancer
(c) Sore Throat
(d) Diarrhoea

Answer

Answer: (d) Diarrhoea


Question 7.
On which of the following does our good health depend?
(a) Clean drinking water
(b) Pollution-free environment
(c) Hygienic food
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
Tax money is used to fund which of the activities?
(a) Education
(b) Defence
(c) Police
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
By whom are the public health services run?
(a) Government
(b) Private organisations
(c) Private doctors
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Government


Question 10.
In which continent is Costa Rica situated?
(a) South America
(b) North America
(c) Australia
(d) Asia

Answer

Answer: (a) South America


Question 11.
What percentage of state budget is allocated to panchayat in Kerala?
(a) 10%
(b) 20%
(c) 30%
(d) 40%

Answer

Answer: (d) 40%


Question 12.
Where are medicines sold?
(a) Dispensary
(b) Medical stores
(c) Government hospitals
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Medical stores


Question 13.
What percentage of people can afford required medical care?
(a) 10%
(b) 20%
(c) 30%
(d) 40%

Answer

Answer: (b) 20%


Question 14.
What does RMP mean?
(a) Registered Medical Practitioners
(b) Retired Medical Practitioners
(c) Recognised Medical Practitioners
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Registered Medical Practitioners


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support