Friday, 26 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 7 - Understanding Advertising

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 7 – Understanding Advertising

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 7 – Understanding Advertising

Question 1.
What does refer to a thing or service that has been made for being sold in the market?
(a) Brand
(b) Brand value
(c) Product
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Product


Question 2.
What is the rate for 30 seconds advertisement on a major T.V. channel?
(a) one lac rupees
(b) 1.50 lac rupees
(c) 1.65 lac rupees
(d) 2.10 lac rupees

Answer

Answer: (c) 1.65 lac rupees


Question 3.
What is important to make people aware of a product?
(a) Production
(b) Market
(c) Advertisement
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Advertisement


Question 4.
What does refer to the person for whom the goods have been made and who pays money to buy and use them?
(a) Producer
(b) Consumer
(c) Advertiser
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Consumer


Question 5.
Where all do we see advertisements?
(a) Televisions
(b) newspapers
(c) magazines
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 6.
When a company takes masoor ki daal and puts it into a packet, it will need
(a) a special name (brand name)
(b) masoor ki daal
(c) top taste daal
(d) None of these

Answer

Answer: (a) a special name (brand name)


Question 7.
Who is confused because it really cannot be differentiated between top taste item and best taste item?
(a) Consumer
(b) Manufacturer
(c) Shopkeeper
(d) Dealer

Answer

Answer: (a) Consumer


Question 8.
Producing and showing advertisements in the media is very
(a) cheap
(b) expensive
(c) excellent
(d) none of these

Answer

Answer: (b) expensive


Question 9.
Who try to sell products through advertisements?
(a) Favourite film stars
(b) Cricket heroes
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 10.
Advertisements draw our attention towards
(a) products
(b) brands
(c) brand values
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support