Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 9 - The Making of Regional Cultures

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 9 – The Making of Regional Cultures

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 9 – The Making of Regional Cultures

 

Question 1.
The word Rajputana meant
(?) the Rajput tradition
(b) in 19th century the region of present day Rajasthan
(c) group of Rajputs
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) in 19th century the region of present day Rajasthan


Question 2.
The conquerors tried to control the temple of Jagannatha at Puri because
(a) they were very devoted to God Jagannatha
(b) the temple was very beautiful
(c) the temple had huge wealth
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) the temple had huge wealth


Question 3.
Which type of emotions were there in Rajputs ?
(a) Bravery
(b) Valour
(c) Loyalty
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Fourteenth-century text of Sanskrit which deals with grammar and poetry was called
(a) Lilatilakam
(b) Miniature
(c) Basohil
(d) Dialect

Answer

Answer: (a) Lilatilakam


Question 5.
Chera kingdom was established in
(a) 9th century
(b) 10th century
(c) 11th century
(d) 12th century

Answer

Answer: (a) 9th century


Question 6.
With what do we associate each region?
(a) Food
(b) Language
(c) Clothing
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
What type of traveller was Xuan Zang?
(a) Japanese
(b) Nepali
(c) Chinese
(d) Burmese

Answer

Answer: (c) Chinese


Question 8.
Who proclaimed himself as deputy of God?
(a) Shankara
(b) Ramanuja
(c) King Anangbhima
(d) Ruler of Mahodayapuram

Answer

Answer: (c) King Anangbhima


Question 9.
What was the capital of Bengal under the Mughal control?
(a) Dhaka
(b) Murshidabad
(c) Calcutta
(d) Awadh

Answer

Answer: (a) Dhaka


Question 10.
Brihaddharma Purana permitted which caste to eat certain variety of fish1?
(a) Kshatriyas
(b) Brahamanas
(c) Both
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Brahamanas


Question 11.
The major patrons of Kathak were
(a) Mongols
(b) Pandayan
(c) Mughals
(d) Rajput

Answer

Answer: (c) Mughals


Question 12.
Basohli was
(a) small sized paintings
(b) bold and intense style of miniature paintings
(c) old and very distinctive
(d) traditions

Answer

Answer: (b) bold and intense style of miniature paintings


Question 13.
Bengali language was derived from
(a) Hindi
(b) Sanskrit
(c) Persian
(d) Urdu

Answer

Answer: (b) Sanskrit


Question 14.
Which of the following is the language of 13th century Brihaddharma Purana of Bengal?
(a) Persian
(b) Hindi
(c) Urdu
(d) Sanskrit

Answer

Answer: (d) Sanskrit


Question 15.
The language spoken in the Chera kingdom of Mahodayapuram was
(a) Sanskrit
(b) Urdu
(c) Malayalam
(d) Persian

Answer

Answer: (c) Malayalam


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support