Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 8 - Devotional Paths to the Divine

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 8 – Devotional Paths to the Divine

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 8 – Devotional Paths to the Divine

Question 1.
Allama Prabhu was the companion of:
(a) Ramanuja
(b) Basavanna
(c) Shankara
(d) Kabir

Answer

Answer: (b) Basavanna


Question 2.
The disciples in Sufi system were called
(a) shishya
(b) nayanars
(c) alvars
(d) murids

Answer

Answer: (d) murids


Question 3.
Vitthala is a form of
(a) Shiva
(b) Vishnu
(c) Krishna
(d) Ganesha

Answer

Answer: (b) Vishnu


Question 4.
Religious biographies are called
(a) autobiography
(b) geography
(c) photography
(d) hagiography

Answer

Answer: (d) hagiography


Question 5.
Ramanuja was born in which state of India?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Tamil Nadu


Question 6.
Which devotional path evolved since the 8th century?
(a) Bhakti
(b) Sufism
(c) None of these
(d) Both of these

Answer

Answer: (d) Both of these


Question 7.
Which was NOT the supreme deity of Hindu worshipped during Bhakti movement?
(a) Shiva
(b) Vishnu
(c) Ganesha
(d) Durga

Answer

Answer: (c) Ganesha


Question 8.
Shariat is
(a) single minded devotion to one God
(b) month of fasting for Muslims
(c) the disciples in Sufi system
(d) Holy law made by Muslim scholars

Answer

Answer: (d) Holy law made by Muslim scholars


Question 9.
The Ramacharitamanas is written in which language?
(a) Urdu
(b) Hindi
(c) Awadhi
(d) Brij

Answer

Answer: (c) Awadhi


Question 10.
Who rewrote the Gita in Marathi?
(a) Saint Janeshwara
(b) Chaitanya
(c) Basavanna
(d) Virashaiva

Answer

Answer: (a) Saint Janeshwara


Question 11.
Nathpanthis, Siddas and Togis made devotional religion popular in:
(a) North
(b) South
(c) East
(d) West

Answer

Answer: (a) North


Question 12.
Sufis were ………. mystics.
(a) Hindu
(b) Boddh
(c) Muslim
(d) Christian

Answer

Answer: (c) Muslim


Question 13.
The Sufi master held their assemblies in their
(a) temple
(b) courtyards
(c) Khanqahs
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Khanqahs


Question 14.
House of rest for travellers kept by a religious order is
(a) fable
(b) sama
(c) raqas
(d) hospice

Answer

Answer: (d) hospice


Question 15.
According to Islam the day of judgement before the Allah is called
(a) Quran
(b) Haz
(c) Qayamat
(d) Jannat

Answer

Answer: (c) Qayamat


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support