Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 7 - Tribes, Nomads and Settled Communities

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 7 – Tribes, Nomads and Settled Communities

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 7 – Tribes, Nomads and Settled Communities

 

Question 1.
The important tribe of Bihar is
(a) Mundas
(b) Ahoms
(c) Khokhar
(d) Gonds

Answer

Answer: (a) Mundas


Question 2.
A division of Gond kingdoms controlled by a particular clan was termed as
(a) tanda
(b) clan
(c) garh
(d) khel

Answer

Answer: (c) garh


Question 3.
Which tribe was influential in Punjab in 13th and 14th centuries?
(a) Khokhar
(b) Ahoms
(c) Gonds
(d) Baiyaras

Answer

Answer: (a) Khokhar


Question 4.
Which tribal group established a powerful kingdom in Assam?
(a) Khokhar
(b) Ahoms
(c) Gonds
(d) Banjaras

Answer

Answer: (b) Ahoms


Question 5.
Who prescribed the ‘Varna’ rules?
(a) Rulers
(b) Jatis
(c) Brahmanas
(d) No one

Answer

Answer: (c) Brahmanas


Question 6.
The main occupation of Gond tribes was
(a) trade
(b) agriculture
(c) goldsmith
(d) blacksmith

Answer

Answer: (b) agriculture


Question 7.
Who used the services of Banjaras as trading nomads?
(a) Alauddin Khalji
(b) Jahangir
(c) Both of these
(d) None

Answer

Answer: (c) Both of these


Question 8.
Who were known as the rathakaras?
(a) Chariot makers
(b) Soldiers
(c) Brahmanas
(d) Carpenters

Answer

Answer: (a) Chariot makers


Question 9.
How many units of villages were called chaurasi?
(a) 80
(b) 84
(c) 14
(d) 24

Answer

Answer: (b) 84


Question 10.
Tribals obtained their livelihood from:
(a) Hunting
(b) Agriculture
(c) Herding
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support