Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 6 - Towns, Traders and Craftpersons

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 6 – Towns, Traders and Craftpersons

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly



CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 6 – Towns, Traders and Craftpersons

 

Question 1.
On which basis are the cost of advertisement set?
(a) Popularity of channel
(b) Popularity of product
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Popularity of channel


Question 2.
When did India censor the media?
(a) When there was Emergency in 1975-77
(b) When P.M. Indira Gandhi was Assassinated
(c) When bomb blasts took place
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) When there was Emergency in 1975-77


Question 3.
Which one of the following is print media?
(a) Newspaper
(b) T.V.
(c) Radio
(d) Television

Answer

Answer: (a) Newspaper


Question 4.
Which has brought the world closer to us?
(a) Television
(b) Taperecorder
(c) Typewriter
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Television


Question 5.
Which type of media offer a large variety of information to suit the taste of different readers?
(a) Electronic media
(b) Print media
(c) Mass media
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Print media


Question 6.
Which of the following are forms of media?
(a) T.V.
(b) Radio
(c) Newspaper
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
Government control over the media is known as:
(a) Factdal
(b) Censorship
(c) Independence
(d) Emergency

Answer

Answer: (b) Censorship


Question 8.
Which word is used to refer to a T.V. or radio programme that is widely transmitted?
(a) Publish
(b) Broadcast
(c) Censorship
(d) Public protest

Answer

Answer: (b) Broadcast


Question 9.
Which is the main source of income of media?
(a) Advertisements
(b) Articles
(c) General news
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Advertisements


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support