Friday, 26 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 9 - A Shirt in the Market

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 9 – A Shirt in the Market

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 9 – A Shirt in the Market

Question 1.
Which is the largest cloth market in the world?
(a) Tamil Nadu
(b) Delhi
(c) Ahmedabad
(d) Agra

Answer

Answer: (a) Tamil Nadu


Question 2.
Who sells his goods abroad?
(a) Importer
(b) Exporter
(c) Manufacturers
(d) Merchant

Answer

Answer: (b) Exporter


Question 3.
Where is cotton sold in Andhra Pradesh?
(a) Kurnool
(b) Hyderabad
(c) Vijaywada
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Kurnool


Question 4.
The story of shirt does begins with:
(a) Spinning
(b) Production of Cotton
(c) Weaving
(d) Selling

Answer

Answer: (b) Production of Cotton


Question 5.
Which is a factory where seeds are removed from cotton bolls and then spun into thread?
(a) Ginning mill
(b) Cloth mill
(c) Handloom factory
(d) Powerloom factory

Answer

Answer: (a) Ginning mill


Question 6.
Who does not earn any profit when a sihirt is sold to a consumer?
(a) Businessperson
(b) Merchant
(c) Worker
(d) Exporter

Answer

Answer: (c) Worker


Question 7.
The cloth merchants sell their clothes from Erode cloth market to
(a) cloth trader
(b) garment manufacturers
(c) traders of Delhi
(d) farmers of cotton

Answer

Answer: (b) garment manufacturers


Question 8.
Who from the following is part of ‘putting out system?
(a) Farmers
(b) Weavers
(c) Consumers
(d) Foreign buyers

Answer

Answer: (b) Weavers


Question 9.
What promise did Swapna make to the traders?
(a) Not to give interest to him
(b) To give heavy amount of interest
(c) To sell her all cotton to him
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To sell her all cotton to him


Question 10.
How much amount did Swapna borrow to buy seeds, fertilizers, pesticides etc.?
(a) Rs 1500
(b) Rs 2000
(c) Rs 2500
(d) Rs 3000

Answer

Answer: (c) Rs 2500



Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support