Friday, 26 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 8 - Markets Around Us

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 8 – Markets Around Us

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 8 – Markets Around Us

Question 1.
What is an enclosed shopping space in shops, restaurants and cinema theatres?
(a) Mall
(b) Local market
(c) Weekly market
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Mall


Question 2.
What is a series of markets that is connected like links in a chain because products ‘ pass from one market to another?
(a) Chain of market
(b) Wholesale market
(c) Weekly market
(d) Shopping malls

Answer

Answer: (a) Chain of market


Question 3.
Shopkeepers in a weekly market are
(a) small traders
(b) large traders
(c) wholesalers
(d) all of these

Answer

Answer: (a) small traders


Question 4.
From where can we buy the medicines?
(a) Weekly market
(b) Dairy
(c) Chemist shop
(d) Groceries

Answer

Answer: (c) Chemist shop


Question 5.
The road side hawkers sell a large building with many floors having
(a) vegetables
(b) fruits
(c) plastic items
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 6.
What are different types of markets?
(a) Weekly
(b) neighbourhood
(c) Mall
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
We can purchase goods through which of the following means other than markets:
(a) Internet
(b) Phone
(c) None of these
(d) Both of these

Answer

Answer: (d) Both of these


Question 8.
What dpes refer to buying and selling in large quantities?
(a) Weekly market
(b) Mall
(c) Wholesale
(d) Cineplex

Answer

Answer: (c) Wholesale


Question 9.
Where is the largest wholesaling vegetable market in Delhi?
(a) Azadmarket
(b) Azadpur
(c) Azad Nagar
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Azadpur


Question 10.
Why is weekly market called so?
(a) Because it is held on a specific day of the week
(b) Because it is held on alternate days
(c) Because it is held daily
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Because it is held on a specific day of the week


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support