Friday, 26 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 10 - Struggle for Equality

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 10 – Struggle for Equality

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 10 – Struggle for Equality

Question 1.
Mainly the domestic workers have to face
(a) love of owner
(b) insult of owner
(c) respect of owner
(d) none of these

Answer

Answer: (b) insult of owner


Question 2.
Thousands of people are displaced, what is the reason behind it?
(a) Foundation of dams
(b) Forest areas are declared sanctuaries for animals
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 3.
Which of the following creates difficulty for poor people?
(a) Privatisation
(b) Casteism
(c) Sex distribution
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Privatisation


Question 4.
Deficiency of what makes difficulties for poors to establish their business?
(a) Deficiency of money to buy good resources
(b) Deficiency of efforts
(c) Deficiency of skills
(d) Deficiency of time

Answer

Answer: (a) Deficiency of money to buy good resources


Question 5.
What is central to Indian Democracy?
(a) Equality
(b) Discrimination
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Equality


Question 6.
Which is full of examples of persons who have come together to fight against inequality and for issues of justice?
(a) Geography
(b) Economics
(c) History
(d) Biology

Answer

Answer: (c) History


Question 7.
What is the major reason of inequality?
(a) Poverty
(b) Religion
(c) Casteism
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Poverty


Question 8.
People who are known and respected because of
(a) fight for equality
(b) struggle for equality
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) fight for equality


Question 9.
What makes people of India equal?
(a) Religion
(b) Sex
(c) Vote
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Vote


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support