Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 4 - Growing up as Boys and Girls

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 4 – Growing up as Boys and Girls

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 4 – Growing up as Boys and Girls

 

Question 1.
From which class did the girls and boys go to separate school in M.P.?
(a) Class IV onwards
(b) Class VI onwards
(c) Class VII onwards
(d) Class XI onwards

Answer

Answer: (a) Class IV onwards


Question 2.
Who was Melani?
(a) A domestic worker
(b) A factory worker
(c) A shopkeeper
(d) A teacher

Answer

Answer: (a) A domestic worker


Question 3.
What was the most important activity on an Island of Samoa in 1920s?
(a) Fishing
(b) Farming
(c) Household work
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Fishing


Question 4.
What did girls in Samoa learn after the age of fourteen years?
(a) How to weave baskets
(b) How to grow plantation
(c) Special cooking
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 5.
The roles of men and women are:
(a) equally valued
(b) not equally valued
(c) of same status
(d) none of these

Answer

Answer: (b) not equally valued


Question 6.
What are the total number of work hours (paid) spent by women workers in Haryana every week?
(a) 23
(b) 30
(c) 19
(d) 35

Answer

Answer: (a) 23


Question 7.
What were girls given to play while the boys were given cars?
(a) Dolls
(b) Bus
(c) Trucks
(d) Trains

Answer

Answer: (a) Dolls


Question 8.
Doing household work is work or not?
(a) Yes
(b) No
(c) Both A and B
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Yes


Question 9.
Who has the main responsibility of housework across the world?
(a) Men
(b) Children
(c) Women
(d) Old people

Answer

Answer: (c) Women


Question 10.
At what age did the boy in Samoa join older boys for learning outdoor jobs?
(a) 5 years
(b) 9 years
(c) 11 years
(d) 13 years

Answer

Answer: (b) 9 years


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article