Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Civics - Unit 5 - Women Change the World

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 5 – Women Change the World

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 5 – Women Change the World

 

Question 1.
In which of the following languages did Rashsundari write her autobiography ?
(a) Hindi
(b) English
(c) Sanskrit
(d) Bangla

Answer

Answer: (d) Bangla


Question 2.
What did women NOT do in pottery trade?
(a) Collect the mud
(b) Prepare the earth
(c) Operate the wheel
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Operate the wheel


Question 3.
what kind of the following jobs are females engaged more than males?
(a) Nurses
(b) Farmers
(c) Pilots
(d) Factory workers

Answer

Answer: (a) Nurses


Question 4.
what kind of job are males engaged more than women?
(a) Teachers
(b) Nurses
(c) Army officers
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Army officers


Question 5.
In the most families, what were their main aims after their girls finish school?
(a) Marriage
(b) Job opportunities
(c) Higher educations
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Marriage


Question 6.
Which a way to create new opportunities for women?
(a) Household work
(b) Education
(c) Protest
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Education


Question 7.
When were the guidelines against sexual harassment of women formalised?
(a) 2006
(b) 2001
(c) 1997
(d) 1990

Answer

Answer: (c) 1997


Question 8.
Which of the following became more common in 19th century?
(a) Hospitals
(b) Schools
(c) Discos
(d) Restaurants

Answer

Answer: (b) Schools


Question 9.
Where was Rashsundari Devi born?
(a) Maharashtra
(b) West Bengal
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala

Answer

Answer: (b) West Bengal


Question 10.
People protest against:
(a) Injustice
(b) Equality
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Injustice


Question 11.
Which methods are used to raise awareness?
(a) Songs
(b) Plays
(c) Meetings
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 12.
What was the title of Rashsundari’s autobiography ?
(a) Discovery of India
(b) Meri 21 Kavitayen
(c) Amar Jiban
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Amar Jiban


Question 13.
What was percentage of Literate men in Census of 2001?
(a) 76%
(b) 40%
(c) 54%
(d) 38%

Answer

Answer: (a) 76%


Question 14.
Women’s situation has improved in these areas:
(a) Legal Reform
(b) education
(c) Health
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 15.
In which profession do we find more women?
(a) Nursing
(b) Teaching
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both of these


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support