Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 5 - Rulers and Buildings

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 5 – Rulers and Buildings

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 5 – Rulers and Buildings

 

Question 1.
What is Shikhara?
(a) The main shrine of the temple
(b) An ornamented hall of the temple
(c) The topmost pointed portion of a temple
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) The topmost pointed portion of a temple


Question 2.
Which Pandayan king invaded Sri Lanka?
(a) King Sena – I
(b) Shrimara Shrivallabha
(c) King Rajendra
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Shrimara Shrivallabha


Question 3.
Diwan-i Khas or Diwan-i am courts were also described as
(a) chihil Sutun
(b) qibia
(c) chahar bagh
(d) pishtaq

Answer

Answer: (a) chihil Sutun


Question 4.
The surface of the Qutb Minar is
(a) triangular
(b) rectangular
(c) circular
(d) curved and angular

Answer

Answer: (d) curved and angular


Question 5.
The “river-front garden” was the another name of
(a) baoli
(b) chahar bagh
(c) reservoir
(d) hauz

Answer

Answer: (b) chahar bagh


Question 6.
The baolis were constructed
(a) to provide a place for bathing for royals
(b) to fulfil the water demand
(c) for rainwater harvesting
(d) for entertainment of royals

Answer

Answer: (c) for rainwater harvesting


Question 7.
Large stepped-wells were called
(a) ponds
(b) superstructures
(c) quiblas
(d) baolis

Answer

Answer: (d) baolis


Question 8.
The Dhangadeva was the king of
(a) Pandayan dynasty
(b) Rajput dynasty
(c) Khalji dynasty
(d) Chandela dynasty

Answer

Answer: (d) Chandela dynasty


Question 9.
The temples and mosques were beautifully constructed because
(a) they were the place of worship
(b) they meant to demonstrate power and wealth
(c) they meant to demonstrate devotion of kings
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 10.
uperstructre was the term given to
(a) the large mansions
(b) the part of the building above the ground floor
(c) large stepped wells
(d) an ornamented hall

Answer

Answer: (b) the part of the building above the ground floor


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support