Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 4 - The Mughal Empire

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 4 – The Mughal Empire

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 4 – The Mughal Empire

 

Question 1.
Which Sikh Guru’s Martyrdom took place during Jahangir’s reign?
(a) Guru Nanak Singhji
(b) Guru Gobind Singhji
(c) Guru Aijun Singhji
(d) Guru Tegh Bahadur Singhji

Answer

Answer: (c) Guru Aijun Singhji


Question 2.
Akbar, a great Mughal Emperor was known for his
(a) tolerant religious policy
(b) good administration
(c) economic reforms and works
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 3.
Which Mughal Emperor was defeated by Sher Shah Suri?
(a) Babur
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Jahangir

Answer

Answer: (b) Humayun


Question 4.
What is the ruling period of Jahangir?
(a) 1526-1530 AD
(b) 1530-1556 AD
(c) 1556-1605 AD
(d) 1605-1627 AD

Answer

Answer: (d) 1605-1627 AD


Question 5.
The name of residence of Mughal Emperors in Delhi was
(a) the Red Fort
(b) the Old Fort.
(c) the Siri Fort
(d) none of these

Answer

Answer: (a) the Red Fort


Question 6.
The minister-in-charge of religious and charitable patronage was known as
(a) zamindar
(b) bakhshi
(c) sadr
(d) bigot

Answer

Answer: (c) sadr


Question 7.
What was the capital of Mirza Hakim Akhar’s half brother?
(a) Kabul
(b) Afghan
(c) Morocco
(d) Sind

Answer

Answer: (a) Kabul


Question 8.
The literal meaning of Sulh-i kul is
(a) peace
(b) religion
(c) universal peace
(d) inheritance

Answer

Answer: (c) universal peace


Question 9.
What was the approximate number of mansabdars in Shah Jahan reign?
(a) 6000
(6) 4000
(c) 8000
(d) 10,000

Answer

Answer: (c) 8000


Question 10.
Rathor Rajput was related to
(a) Marwar
(b) Mewar
(c) Amber
(d) Ranthambore

Answer

Answer: (a) Marwar


Question 11.
Which ruler was insulted by Aurangzeb?
(a) Man Singh
(b) Rana Pratap
(c) Shivaji
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Shivaji


Question 12.
The salary of the Mansabdars was called
(a) mansab
(b) jat
(c) jagi
(d) zabt

Answer

Answer: (c) jagi


Question 13.
Who was Akbars Revenue minister?
(a) Todar Mai
(b) Birbal
(c) Abul Fazl
(d) Tansen

Answer

Answer: (a) Todar Mai


Question 14.
Genghis Khan was a ruler of this tribe:
(a) Turkish
(b) Mongols
(c) Huns
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Mongols


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support