Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 3 - The Delhi Sultans

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 3 – The Delhi Sultans

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 3 – The Delhi Sultans

Question 1.
The position of standing facing Mecca during namaj is known as
(a) Khutba
(b) Qibla
(c) Sijdah
(d) Kharaj

Answer

Answer: (b) Qibla


Question 2.
Which ruler first established his capital at Delhi?
(a) Chauhans ruler
(b) Tomara Rajput ruler
(c) Turkish ruler
(d) Khalji dynasty

Answer

Answer: (b) Tomara Rajput ruler


Question 3.
In whose reign did the Sultanate reach its i farthest extent?
(a) Tomara Rajput
(b) Raziyya
(c) Alauddin Khalji
(d) Muhammad-bin Tughluq

Answer

Answer: (d) Muhammad-bin Tughluq


Question 4.
Who was successor of Muhammad-bin Tughluq?
(a) Ghiyasuddin Tughluq
(b) Firuz Shah Tughluq
(c) Ibn Battuta
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Firuz Shah Tughluq


Question 5.
What was the language of administration under the Delhi Sultans?
(a) Urdu
(b) Persian
(c) Hindi
(d) English

Answer

Answer: (b) Persian


Question 6.
Which was NOT the kind of taxes during Delhi Sultanate?
(a) Kharaj
(b) Tax on cattles
(c) Tax on houses
(d) Bandagans

Answer

Answer: (d) Bandagans


Question 7.
Which of the following was NOT the king of the Rajput Dynasty?
(a) Tomaras
(b) Ananga Pala
(c) Prithviraj Chauhan
(d) Bahlul Lodi

Answer

Answer: (d) Bahlul Lodi


Question 8.
Who was Ulema?
(a) A slave purchased for military service
(b) A ruler
(c) A scholar of Islamic learning
(d) An invader

Answer

Answer: (c) A scholar of Islamic learning


Question 9.
A fortified settlement with soldiers was
(a) hinterland
(b) garrison town
(c) jagir
(d) none of these

Answer

Answer: (b) garrison town


Question 10.
Who was the first slave king of Delhi Sultanate?
(a) Qutbuddin Aybak
(b) Iltutmish
(c) Raziyya Sultan
(d) Alauddin Khalji

Answer

Answer: (a) Qutbuddin Aybak


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support