Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 2 - New Kings and Kingdoms

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 2 – New Kings and Kingdoms

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 2 – New Kings and Kingdoms

 

Question 1.
Brahmanas were rewarded by grants of land recorded on
(a) copper plate
(b) iron plate
(c) silver plate
(d) none of these

Answer

Answer: (a) copper plate


Question 2.
Who were expected to bring gifts for their kings in 17th century?
(a) Samantas
(b) Overlords
(c) Maha-samantas
(d) Maha-mandaleshvara

Answer

Answer: (a) Samantas


Question 3.
In which language was the prashasti found in Gwalior written?
(a) Hindi
(b) English
(c) Sanskrit
(d) Urdu

Answer

Answer: (c) Sanskrit


Question 4.
When were Samantas declared Maha-samantas?
(a) When they bring gifts for their kings
(b) When they provide kings with military support
(c) When they gain power and wealth
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) When they gain power and wealth


Question 5.
Which new dynasty developed in eastern part of the country?
(a) Cholas
(b) Palas
(c) Chahamanas
(d) Rashtrakutas

Answer

Answer: (b) Palas


Question 6.
What is the literal meaning of hiranya-garbha?
(a) Rashtrakutas
(b) Dantidurga
(c) Golden womb
(d) Golden deer

Answer

Answer: (c) Golden womb


Question 7.
From whom was the Revenue also collected?
(a) Traders
(b) Merchants
(c) Peasants
(d) Artisans

Answer

Answer: (a) Traders


Question 8.
What was the use of money collected from taxes?
(a) To finance the kings’ establishment
(b) Construction of temples and forts
(c) To fight wars
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
The functionaries for collecting revenue were recruited from
(a) peasants
(b) artisans
(c) traders
(d) influential families

Answer

Answer: (d) influential families


Question 10.
What is Vetti?
(a) Rent
(b) Tax
(c) Revenue
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Tax


Question 11.
The person who received the land could collect taxes on
(a) betel leaves
(b) woven clothes
(c) vehicles
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 12.
Who invaded the Somnath temple in Gujarat?
(a) Akbar
(b) Muhammad Ghori
(c) Mahmud Ghazni
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Mahmud Ghazni


Question 13.
Prashastis tell us how rulers wanted to depict themselves as
(a) leader
(b) valiant victorious warriors
(c) achiever
(d) all of these

Answer

Answer: (b) valiant victorious warriors


Question 14.
What was the other name of the great lord of a ‘circle’ or region?
(a) Samantas
(b) Subordinates
(c) Maha-mandaleshvara
(d) King

Answer

Answer: (c) Maha-mandaleshvara


Question 15.
Who was Nagabhata?
(a) Gupta ruler
(b) Chakrayudha
(c) Malava
(d) Pratihara king

Answer

Answer: (d) Pratihara king


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support