Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- History - Unit 1 - Tracing Changes Through a Thousand Years

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 1 – Tracing Changes Through a Thousand Years

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – History – Unit 1 – Tracing Changes Through a Thousand Years

 

Question 1.
Which type of people collected Manuscripts?
(a) Poor people
(b) Wealthy people
(c) Local people
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Wealthy people


Question 2.
Which is the holy book of Muslims?
(a) Gita
(b) Adi-Puran
(c) Quran
(d) Ramayana

Answer

Answer: (c) Quran


Question 3.
Why do historians today have to be careful about the terms in the past?
(a) Because they do not know the meaning of terms
(b) Because the terms may have more than one meaning
(c) Because the terms meant different in the past
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Because the terms meant different in the past


Question 4.
Which of the following is not the meaning of foreigner’ in the past?
(a) Stranger
(b) Pardesi
(c) Ajnabi
(d) Indigenous

Answer

Answer: (d) Indigenous


Question 5.
Cartographer is a person who makes:
(a) Cartoons
(b) Caricatures
(c) Maps
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Maps


Question 6.
Who had accepted the authority of the early Muslim leaders?
(a) Sunnis
(b) Shias
(c) Khalifas
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sunnis


Question 7.
Prosperity in the subcontinent attract trading companies of which region?
(a) European
(b) Australian
(c) Russian
(d) None of these

Answer

Answer: (a) European


Question 8.
Where were the manuscripts placed?
(a) At home
(b) In libraries
(c) In archives
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 9.
Ziyauddin Barani wrote his Chronicle first in
(a) 13th century
(b) 12th century
(c) 14th century
(d) 15th century

Answer

Answer: (c) 14th century


Question 10.
In which centuries was the term ‘Kshatriya’ applied more generally to a group of warriors?
(a) Between the eighth and fourteenth centuries
(b) Between the nineteenth and twentieth centuries
(c) Between the fourteenth and fifteenth centuries
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Between the eighth and fourteenth centuries


Question 11.
Which language was spoken during 14th century in present Bengal region?
(a) Awadhi
(b) Gauri
(c) Telangani
(d) Lahori

Answer

Answer: (b) Gauri


Question 12.
In which period did the number and variety of textual records increase dramatically?
(a) 600 to 700
(b) 700 to 800
(c) 800 to 1000
(d) 700 to 1750

Answer

Answer: (d) 700 to 1750


Question 13.
In which century Babur used Hindustan to describe geography of subcontinent?
(a) 17th century
(b) 18th century
(c) 16th century
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 16th century


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support