Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 10 - Life in the Deserts

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Life in the Deserts

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Life in the Deserts

 

Question 1.
What is the energy product in great demand throughout the world?
(a) Uranium
(b) Fats
(c) Manganese
(d) Oil

Answer

Answer: (d) Oil


Question 2.
What is the capital of Ladakh?
(a) Jammu
(b) Srinagar
(c) New Delhi
(d) Leh

Answer

Answer: (d) Leh


Question 3.
What are two words by which Ladakh is made of?
(a) La and Dak
(b) Lad and hakh
(c) Lad and akh
(d) None of these

Answer

Answer: (a) La and Dak


Question 4.
What was the maximum temperature recorded at Al-Azizia in south of Tripoli in Sahara desert in 1922?
(a) 48°C
(b) 48.7°C
(c) 57.7°C
(d) 39.7°C

Answer

Answer: (c) 57.7°C


Question 5.
Which region is characterised by extremely high or low temperature and has scarce vegetation?
(a) Desert
(b) Fertile land
(c) Grassland
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Desert


Question 6.
The maximum temperature of Sahara during day time is about 50°C and at nights it is
(a) 0°C
(b) 10°C
(c) 30°C
(d) 40°C

Answer

Answer: (a) 0°C


Question 7.
Which of these trees is not found in Sahara desert?
(a) Mango
(b) Date palm
(c) Acacia
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Mango


Question 8.
What is the other name of Ladakh?
(a) Indus
(b) Kargil
(c) Khapa-chan
(d) Karakoram

Answer

Answer: (c) Khapa-chan


Question 9.
Which crop is famous in Egypt?
(a) Maize
(b) Wheat
(c) Cotton
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Cotton


Question 10.
How many countries touch Sahara desert?
(a) Eleven
(b) Thirteen
(c) Sixteen
(d) Twenty

Answer

Answer: (a) Eleven


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support