Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 English - MCQ and Online Tests - Prose - Unit 5 - Quality

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 5 – Quality

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 5 – Quality

Question 1.
What did the author placed the order for?
(a) gloves
(b) boots
(c) socks
(d) none of these

Answer

Answer: (b) boots


Question 2.
Mr. Gessler’s shop was taken over by:
(a) the English
(b) his elder brother
(c) an English man
(d) his younger brother

Answer

(c) an English man


Question 3.
What has caused the slow business for shoe maker?
(a) the author had brought shoes from a big firm
(b) the author’s shoe didn’t last long.
(c) the fact that the Mr. Gessler was losing on business and was having a difficult time.
(d) the author had not visited Mr. Gessler’s shop for long The author was turned out to be

Answer

Answer: (c) the fact that the Mr. Gessler was losing on business and was having a difficult time.


Question 4.
The author’s complaint about ‘the boots that creaked’, left Mr. Gessler:
(a) annoyed
(b) in trouble
(c) in sorrow
(d) shocked

Answer

(d) shocked


Question 5.
Mr. Gessler’s complaint about the big firms was that they:
(a) spoiled his business
(b) produced worthless boots
(c) delivered only quality
(d) both (a) and (b)

Answer

(a) spoiled his business


Question 6.
The two Gessler brothers believed:
(a) in producing the quantity of boots
(b) in producing the quality boots
(c) to employ servants
(d) to be prompt in business

Answer

(b) in producing the quality boots


Question 7.
The author felt pity so he ordered:
(a) a pair of boots
(b) many pairs of boots
(c) to mend the boot that creaked
(d) both (a) and (b)

Answer

(b) many pairs of boots


Question 8.
Mr. Gessler died of:
(a) cholera
(b) slow starvation
(c) rabies
(d) a shock

Answer

(b) slow starvation


Question 9.
The main distinction of the shop of Mr. Gessler was:
(a) its modem look
(b) its quietness
(c) the red colour
(d) its neatness

Answer

(b) its quietness


Question 10.
When the author met Mr. Gessler after his brother’s death, he found him suddenly
(a) very happy
(b) very sad
(c) very old
(d) very wise

Answer

(c) very old


Question 11.
Mr. Gessler died of
(a) starvation
(b) heart attack
(c) accident
(d) some other disease

Answer

(a) starvation


Question 12.
Prove that Mr. Gessler was not an Englishman?
(a) He did not have any etiquettes
(b) Inferences of his mother
(c) He disliked Englishman
(d) He was beaten by an Englishman?

Answer

Answer: (b) Inferences of his mother


Question 13.
Where did Mr. Gesaler live?
(a) he lived in London in his shoe shop
(b) he lived in Brisbane in a hut
(c) he lived in Queensland
(d) he lived in New York

Answer

Answer: (a) he lived in London in his shoe shop


Question 14.
What material Mr. Gessler used to make the boots?
(a) finest quality leather
(b) rough leather
(c) soft rexin
(d) imported rough rexin

Answer

Answer: (a) finest quality leather


Question 15.
What happened to Mr. Gessler?
(a) he was ill
(b) he was upstairs
(c) he had not comer to work that day
(d) he was dead

Answer

Answer: (d) he was dead


Question 16.
Why was the author disturbed?
(a) he was worried about his boots
(b) he was getting late
(c) he was worried about Mr. Gessler’s well being
(d) he didn’t like the young man

Answer

Answer: (c) he was worried about Mr. Gessler’s well being


Question 17.
The name plate was missing at Mr. Gessler’s shop as –
(a) it was broken
(b) it was out of fashion
(c) it was taken out by someone
(d) it was stolen away

Answer

Answer: (c) it was taken out by someone


Question 18.
Mr Gessler smiled while replying the question because he
(a) agreed with the speaker
(b) felt proud of his work
(c) was pleased that someone had praised him
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) felt proud of his work


Question 19.
The author was turned out to be
(a) a kind person
(b) careless about other’s emotions
(c) avoiding going to the shop
(d) a busy man

Answer

Answer: (a) a kind person


Question 20.
The author visited the boot-shop:
(a) frequently
(b) often
(c) infrequently
(b) just once a year

Answer

(c) infrequently


(1)

It was not possible to go to him very often-his boots lasted terribly, having something beyond the temporary, some essence of boot stitched into them.

Question 1.
The shoes making (for Mr. Gessler) was
(a) a difficult task
(b) an easy task
(c) an art
(d) quite expensive

Answer

(c) an art


Question 2.
The infrequent visits by author were due to
(a) Gessler’s shoes lasted long
(b) the author did not get time
(c) the father kept busy
(d) Gessler’s shoes were of bad quality

Answer

(a) Gessler’s shoes lasted long


Question 3.
‘essence’ here means
(a) distinctive feature
(b) substance
(c) concentrate
(d) important

Answer

(b) substance


(2)

And looking at his lined face, I saw things I had never noticed before,

Question 1.
The author could guess that Mr. Gessler was not in favour of
(a) big firms
(b) advertisements by big firms
(c) good quality
(d) bad quality

Answer

(b) advertisements by big firms


Question 2.
The lined face showed
(a) his satisfaction for
(b) the struggle for survival advertisements
(c) his problems
(d) the lines on his face

Answer

(b) the struggle for survival advertisements


Question 3.
In modem times, the big firms
(a) get good business in summers
(b) are cheating the people
(c) have employed advertisers
(d) are minting money

Answer

(b) are cheating the people


(3)

He lost everybody. And there he’d sit, going on and on. I will say that for him not a men in London made a better boot.

Question 1.
He took long time to execute his order’ shows
(a) people/customers
(c) associates
(b) brother
(d) friends

Answer

(a) people/customers


Question 2.
These lines are spoken by
(a) a young English man
(b) the younger brother
(c) the elder brother
(d) the company manager

Answer

(a) a young English man


3. He took long time to execute his order shows
(a) he was slow
(b) his Insistence on quality
(c) his failure
(d) his physical inability

Answer

(b) his Insistence on quality


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support