Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 English - MCQ and Online Tests - Prose - Unit 6 - Expert Detectives

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 6 – Expert Detectives


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 6 – Expert Detectives

Question 1.
Mamma’s clinic was located at:
(a) Gurgaon
(b) Birmingham
(c) Girgaum
(d) Hyderabad

Answer

(c) Girgaum


Question 2.
For Maya and Nishad was hidden in the trunk is ___
(a) silver and gold
(b) gold biscuits
(c) important clothes
(d) none of these

Answer

Answer: (a) silver and gold


Question 3.
Maya wrote the facts on a piece of paper because
(a) It was her habit to do so
(b) she thought it was the way of the detectives
(c) her mother had asked her to do so
(d) she had met a detective and seen him working

Answer

(b) she thought it was the way of the detectives


Question 4.
The problem between the two children could be resolved only by:
(a) Ramesh
(b) the doctor
(c) their mother
(d) their teacher

Answer

(c) their mother


Question 5.
Nishad’s Impression about Mr Nath was that he was:
(a) a monster
(b) a patient
(c) a crook
(d) very poor

Answer

(d) very poor


Question 6.
The expert detectives were:
(a) Nishad and Mr Nath
(b) Nishad and Seven
(c) Maya and Ramesh
(d) Maya and Nishad

Answer

(d) Maya and Nishad


Question 7.
The mother had told the children about the scars on the face of Mr Nath. They were:
(a) chicken pox marks
(b) birth marks
(c) burn scars
(d) accident marks

Answer

(c) burn scars


Question 8.
A bar of chocolate was given to:
(a) Nishad
(b) Seven
(c) Mr Nath
(d) Raniesh

Answer

(c) Mr Nath


Question 9.
Nishad was disappointed when he met Mr Nath because he
(a) had scars on his feet
(b) did not return his marble
(c) didn’t ask Nishad to come In
(d) was a patient

Answer

(c) didn’t ask Nishad to come In


Question 10.
The first impression of Mr. Nath on seven was that he ___
(a) Weak
(b) Monster
(c) crook
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 11.
Who brings food for Mr. Nath
(a) Mr. Mehta
(b) Ramesh
(c) Maya
(d) Nishad

Answer

Answer: (b) Ramesh


Question 12.
Nishad and Maya got an unexpected holiday from school due to
(a) the Bandh
(b) heavy rains
(c) the Parade
(d) Founders Orders

Answer

(b) heavy rains


Question 13.
When did Nishad go to see Mr. Nath?
(a) on his birthday to see Mr. Nath?
(b) on his mother’s birthday
(c) on Mr. Nath birthday
(d) never

Answer

Answer: (b) on his mother’s birthday


Question 14.
The important information given by Ramesh was that
(a) he has a visitor on Sundays
(b) he has accumulated wealth
(c) he was a criminal
(d) he was a miser

Answer

Answer: (a) he has a visitor on Sundays


Question 15.
Both Seven and Maya have ___ opinion about Mr. Nath
(a) same
(b) different
(c) bad
(d) sympathic

Answer

Answer: (b) different


Question 16.
On expected holiday, Maya
(a) went out to enjoy vain
(b) slept throughout the day
(c) had a party the whole day
(d) sat with a sheet of paper

Answer

Answer: (d) sat with a sheet of paper


Question 17.
Seven was sympathy to the state of Mr. Nath because ___
(a) he was lonely
(b) he was weak
(c) he had no friends
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 18.
Why idea of Maya was repelled Seven?
(a) calling Mr. Nath a criminal
(b) taking his favourite pen
(c) playing his piano
(d) sitting on his table

Answer

Answer: (a) calling Mr. Nath a criminal


Question 19.
Friends with a crook! Maya say so because
(a) she was afraid of jail.
(b) she was worried about Seven
(c) she called Mr. Nath a crook
(d) none of these

Answer

Answer: (b) she was worried about Seven


Question 20.
Maya’s theories had no impression on Seven because
(a) she was stupid
(b) he didn’t like her
(c) he was not convinced
(d) all of these

Answer

Answer: (c) he was not convinced


(1)

He must have lots of money hidden somewhere. maybe In that trunk In his room. It’s probably full of sliver and gold and jewels and…”

Question 1.
Maya’s opinion about Mr. Nath is:
(a) that he has millions of rupees
(b) that he is poor
(c) that he is suffering from an incurable disease
(d) that he is a crook

Answer

(a) that he has millions of rupees


Question 2.
The million of rupees are Imagined to be hidden
(a) under the box
(b) in the trunk
(c) in the safe of his Altamira
(d) in the big book

Answer

(b) in the trunk


Question 3.
The author is speaking to:
(a) Mother
(b) Ramesh
(c) Mr. Mehta
(d) Nishad

Answer

(d) Nishad


Question 4.
Nishad finds out about Mr Nath:
(a) from his mother
(b) from his father
(c) from Ramesh
(d) from the visitor

Answer

(c) from Ramesh


(2)

‘Criminals can look quite ordinary. Did you see the picture of the Hyderabad housebreaker In the papers yesterday? He looked like any man on the street.

Question 1.
According to Nishad, an ordinary man
(a) cannot have lots of money
(b) cannot be clever
(c) cannot live alone
(d) cannot be a crook

Answer

(d) cannot be a crook


Question 2.
Nishad could not believe Mr Nath to be
(a) a dacolt
(b) a police officer
(c) a crook
(d) a gangster

Answer

(c) a crook


Question 3.
Even the Hyderabad house breaker was
(a) on the run
(b) an ordinary looking man
(c) a gangster
(d) very clever

Answer

(b) an ordinary looking man


(3)

don’t care,” said Nishad Stubbornly. “l” like him and I’m going to By and be his friend.”

Question 1.
Nishad expressed his desire
(a) to listen to mother’s advice
(b) to consult Mr. Mehta
(c) to be friends with Mr. Nath
(d) to be friends with Ramesh

Answer

(c) to be friends with Mr. Nath


Question 2.
The above statement shows Seven to be
(a) friendly
(b) stubborn
(c) fearless
(d) aggressive

Answer

(b) stubborn


Question 3.
After many warnings. Nishad still thinks Mr. Nath to be good. He is therefore
(a) a good friend
(b) an optimist
(c) a silent admirer
(d) a pessimist

Answer

(c) a silent admirer


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support