Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 English - MCQ and Online Tests - Prose - Unit 3 - Gopal and the Hilsa-Fish

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 3 – Gopal and the Hilsa-Fish


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 3 – Gopal and the Hilsa-Fish

Question 1.
It was important to execute things:
(a) which were against his wishes
(b) which were three in number
(c) which were not liked by his
(d) as he was ordered by the king wife

Answer

(b) which were three in number


Question 2.
The challenge given to Gopal was ___
(a) to bring Hilsa fish without mentioning its name
(b) to steal the crown
(c) to invade into enemy’s territory
(d) to make the king laugh

Answer

Answer: (a) to bring Hilsa fish without mentioning its name


Question 3.
Gopal wished to fulfil the dream
(a) of his master
(b) of his employer
(c) of the king
(d) of the courtiers

Answer

(c) of the king


Question 4.
The king was fed up:
(a) with the daily routine
(b) of the talk of hilsa fish
(c) of his courtiers
(d) of lying down

Answer

(b) of the talk of hilsa fish


Question 5.
Most of the people thought him to be:
(a) a beggar
(b) a rag-picker
(c) a mad man
(d) a politician

Answer

(c) a mad man


Question 6.
The king had to order to allow him in
(a) the gateman
(b) the mad man
(c) his servants
(d) the courtiers

Answer

(c) his servants


Question 7.
The king enquireci why Gopal:
(a) had come in that guise
(b) had come with a hilsa fish
(c) did not listen to the servants
(d) shouted at the servants

Answer

(a) had come in that guise


Question 8.
Gopal was clever so he:
(a) cheated the king
(b) disguised himself
(c) went to the king’s courtiers
(d) made his arguments, strong

Answer

(b) disguised himself


Question 9.
The king challenged Gopal to bring the huge hilsa:
(a) in the open place
(b) to show to the public
(c) to the palace
(d) to sell It In the market

Answer

(c) to the palace


Question 10.
Gopal clearly reminded the king of:
(a) the challenge
(b) the talk of hilsa
(c) the reward
(d) the season of husa

Answer

(a) the challenge


Question 11.
The day was different as:
(a) the king was in a relaxed mood
(b) there were no guards
(c) there was a great feast of fish
(d) no one talked of the hilsa-fish

Answer

(d) no one talked of the hilsa-fish


Question 12.
Gopal was a different person. He had dared
(a) to top the rivals
(b) to climb the top ladder of success
(c) to achieve the impossible once again
(d) both (a) and (b)

Answer

(c) to achieve the impossible once again


Question 13.
What made the speaker upset?
(a) a fisherman entered his court
(b) Gopal was not present in the court
(c) everyone including the courtiers were talking about Hilsa fish
(d) he wanted to discuss serious matter

Answer

Answer: (c) everyone including the courtiers were talking about Hilsa fish


Question 14.
Find a word synonym of ‘anger’.
(a) rage
(b) ire
(c) frenzy
(d) ill-temper

Answer

Answer: (a) rage


Question 15.
‘He’s gone mad!’ Why did Gopal’s wife say so?
(a) He smeared himself with Ash
(b) he was half shaven
(c) he wore tom clothes
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 16.
The king congratulated Gopal for
(a) doing his duty
(b) winning the challenge
(c) fooling his wife
(d) duping the guards

Answer

Answer: (b) winning the challenge


Question 17.
The king said, “why are you dressed up in this ___ fashion”.
(a) ridiculous
(b) regrettable
(c) trendy
(d) wise

Answer

Answer: (a) ridiculous


Question 18.
Why does the man want to buy Hilsa fish?
(a) to win the challenge
(b) because everyone talking about the fish
(c) price of the Hilsa fish has gone down
(d) because to please his wife

Answer

Answer: (a) to win the challenge


Question 19.
Find out one word that means ‘shameful’.
(a) rags
(b) awkward
(c) disgraceful
(d) none of these

Answer

Answer: (c) disgraceful


Question 20.
What did the speaker want?
(a) to eat Hilsa fish
(b) some to stop the talks about Hilsa fish for a while
(c) the season for the Hilsa fish
(d) he himself was not clear

Answer

Answer: (b) some to stop the talks about Hilsa fish for a while


Question 21.
The man carrying the fish seemed to be:
(a) a mad man
(b) a vendor
(c) a fish seller
(d) more important

Answer

(d) more important


Question 22.
It was the season for __. Fisherman could think of nothing other than this
(a) whale
(b) octopus
(c) Hila fish
(d) crocodile

Answer

Answer: (c) Hila fish


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support