Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 English - MCQ and Online Tests - Prose - Unit 2 - A Gift of Chappals

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 2 – A Gift of Chappals

 


Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 2 – A Gift of Chappals

Question 1.
Ravi spoke high of M.P. Poonal
(a) to impress Mrldu
(b) to show off his knowledge
(c) as he was related to It
(d) both (a) and (b)

Answer

(a) to impress Mrldu


Question 2.
The chappals of music teacher were
(a) brand new
(b) old
(c) colourful
(d) stolen

Answer

Answer: (c) colourful


Question 3.
Pati will ___ for Paddu mama’s house of she knows we have a
(a) be happy, dog
(b) be angry, cat
(c) leave, cat
(d) leave, dog

Answer

Answer: (c) leave, cat


Question 4.
Ravi got milk for the kitten from:
(a) the market
(b) the kitchen
(c) the cupboard
(d) the fridge

Answer

(b) the kitchen


Question 5.
The grandmother took Mridu to:
(a) Rukkus house
(b) Mannf s house
(c) Music teacher
(d) Rukku Manm’ s house

Answer

(d) Rukku Manm’ s house


Question 6.
A ‘kreech1ng sound
(a) sent shivers to M.P. Poonal
(b) startled Mridu
(c) frightened Mahendran
(d) both (b) and (c)

Answer

(d) both (b) and (c)


Question 7.
A sharp V-shaped line between Hukkii Manni’s eyebrows suggested:
(a) she was happy
(b) she was getting angry
(c) she was thinking hard
(d) both (a) and (c)

Answer

(b) she was getting angry


Question 8.
The chappals were given to the beggar because
(a) these chappals were dirty
(b) they belonged to the music master
(c) the children had taken pity
(d) Ravi was a naughty boy on the beggar

Answer

(c) the children had taken pity


Question 9.
Mridu told Rukku Manni all about the chappals because
(a) she was a truthful girl
(b) she was against Ravi
(c) she thought Rukku Mannl would punish her If she didn’t tell her the truth
(d) she thought Rukku Manni won’t be so angry if she knew the truth

Answer

(d) she thought Rukku Manni won’t be so angry if she knew the truth


Question 10.
The pair of chappals was:
(a) torn
(b) quite small
(c) covered with dust
(d) both (a) and (c)

Answer

(c) covered with dust


Question 11.
Rukku Manni gave some refreshments to Mridu because
(a) Mridu had spoken the truth
(b) Mridu was her guest
(c) Mrldu was hungry
(d) she was Mridu’s mother

Answer

(b) Mridu was her guest


Question 12.
The chappals given to the music master
(a) pleased him
(b) displeased him
(c) irritated him
(d) were refused by him

Answer

(a) pleased him


Question 13.
The beggar spread his upper cloth under the neem tree to
(a) sleep under the tree
(b) bask in the sun
(c) wait for the alms
(d) show his anger

Answer

Answer: (b) bask in the sun


Question 14.
Who was famous for his generosity in Mahabharata?
(a) Arjun
(b) Krishna
(c) Kama
(d) Bheem

Answer

Answer: (c) Kama


Question 15.
Where did Ravi hide the kitten?
(a) backyard
(b) behind a thick bitter berry bush
(c) torn football
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 16.
The sound that cones from Lalli’s violin was
(a) screeching
(b) melodies
(c) whizzing
(d) kreeching

Answer

Answer: (d) kreeching


Question 17.
___ was the little kitty’s name
(a) Mahishasur
(b) Mridu
(c) Mahapat
(d) Mahendran

Answer

Answer: (d) Mahendran


Question 18.
The cat was a descendant from
(a) Chola dynasty
(b) Pallava dynasty
(c) Chalnkya dynasty
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Pallava dynasty


Question 19.
The cats were worshipped in
(a) Poona
(b) Mahabalipuram
(c) India
(d) Egypt

Answer

Answer: (d) Egypt


Question 20.
The secret was not shared as:
(a) Tapi will get angry
(b) the elders did not like any kitten
(c) Mrldu will tell the aunt
(d) both (a) and (b)

Answer

(b) the elders did not like any kitten


Question 21.
The music master was experienced. His music:
(a) had high notes
(b) impressed Lalli
(c) could not be learnt by Lalli
(d) both (b) and (c)

Answer

(d) both (b) and (c)


(1)

“People are always telling us to be kind to animals, but when we are, they scream. Ooh don’t bring that dirty creature here !“ said Ravi. “Do you know how hard It Is just to get a little milk from the kitchen?

Question 1.
Meena shares with Mridu
(a) the biryani cooked by Rukku
(b) the secret about the cat In the Mani backyard
(c) the chocolate Ravi brought
(d) the advice given by the beggar

Answer

(b) the secret about the cat In the Mani backyard


Question 2.
Identical ‘people’ and ‘we’
(a) colony members and the
(b) family members and the group family
(c) elders and children
(d) environmentalists and children

Answer

(c) elders and children


Question 3.
Ravi poured the milk for the kitten that he brought from
(a) the kitchen
(b) the fridge
(c) the market
(d) the dairy

Answer

(a) the kitchen


(2)

“He has been coming here every day for the past week and Its time he found another house to beg from t” Paatl explained to Tapi.

Question 1.
The beggar raised his voice to
(a) beg for money
(b) beg for alms
(c) beg for food and rest
(d) beg for rest

Answer

(c) beg for food and rest


Question 2.
Paati explained to Tapi that the beggar
(a) was very notorious
(b) should beg from some other house
(c) should find some other person
(d) never listened to her

Answer

(b) should beg from some other house


Question 3.
Rukku Manni told Ravi to tell the beggar
(a) not to come again
(b) to take food
(c) to rest under the tree
(d) to find food elsewhere

Answer

(a) not to come again


(3)

“These should fit you, Sir. Please put these on. I am so sorry. My son has been naughty.”

Question 1.
Rukku Manni offered chappals that were:
(a) old and worn out
(b) new
(c) big in size
(d) small In size

Answer

(b) new


Question 2.
On seeing the chappals, the music-master
(a) was too happy
(b) grew angry
(c) picked them to keep In his bag
(d) sat down to wear them

Answer

(a) was too happy


Question 3.
Ravi’s chappals were in question as
(a) he would not have given his
(b) he would have given his own chappals if they were a perfect fit chappals If they were a perfect fit
(c) his chappals fitted the
(d) his chappals did not fit the beggar’s feet begga?s feet

Answer

(b) he would have given his own chappals if they were a perfect fit chappals If they were a perfect fit


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support