Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 English - MCQ and Online Tests - Prose - Unit 1 - Three Questions

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 1 – Three Questions


 

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly

CBSE Class 7 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 1 – Three Questions

Question 1.
The wounded man was
(a) a friend of the hermit
(b) a friend of the king
(c) an enemy of the hermit
(d) an enemy of the king

Answer

(d) an enemy of the king


Question 2.
The reply to his first question was
(a) to prepare a timetable
(b) to avoid foolish pleasures
(c) to form a council of wise men
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 3.
The king was ___ with the answers he received.
(a) satisfied
(b) not satisfied
(c) different
(d) bewildered

Answer

Answer: (b) not satisfied


Question 4.
The king dug the beds
(a) because he loved gardening
(b) to help the hermit
(c) to pass time
(d) to get his answers

Answer

(b) to help the hermit


Question 5.
The answers to the three questions will enable:
(a) the hermit to go to the king
(b) the king to lead a peaceful life
(c) the king to be always
(d) the subjects to lead a good life successful

Answer

(c) the king to be always


Question 6.
The king dressed the wounds of:
(a) the hermit
(b) his guard
(c) the horse
(d) the bearded man

Answer

(d) the bearded man


Question 7.
The bearded man was the:
(a) relative of the king
(b) friend of the king
(c) king’s sworn enemy
(d) guard of the king

Answer

(c) king’s sworn enemy


Question 8.
The king was not satisfied with the answers as:
(a) they were lengthy
(b) they all were different
(c) they were dull
(d) they served no purpose

Answer

(b) they all were different


Question 9.
The king went to see the hermit in:
(a) his cage
(b) simple clothes
(c) his cave
(d) a hurry

Answer

(b) simple clothes


Question 10.
The king sent a/an to look after him.
(a) doctor
(b) unaesthetic
(c) quack
(d) servant

Answer

(a) doctor


Question 11.
The king was happy that.
(a) he had won a friend
(b) he had killed his enemy
(c) his action had pleased
(d) his enemy was wounded the hermit

Answer

(a) he had won a friend


Question 12.
The answers of the hermit.
(a) satisfied the king
(b) failed to satisfy the king
(c) confused the king
(d) amused the king

Answer

(a) satisfied the king


Question 13.
The king sent messengers throughout his kingdom to
(a) find anyone to answer to his questions
(b) promise to pay a large sum of money
(c) find the hermit
(d) enjoy vacations

Answer

Answer: (a) find anyone to answer to his questions


Question 14.
Why was the man revengeful?
(a) because he was powerful
(b) because the king seized his property
(c) because he wanted to replace the king
(d) none of these

Answer

Answer: (b) because the king seized his property


Question 15.
The king dressed the wounds of the man. What
(a) the man was happy
(b) the man slept peacefully
(c) the man befriended the king
(d) all of these

Answer

Answer: (c) the man befriended the king


Question 16.
Which is the most important time?
(a) then
(b) now
(c) never
(d) sometimes

Answer

Answer: (b) now


Question 17.
The most important business is to
(a) make money
(b) chair the meeting
(c) to do good
(d) to do charity

Answer

Answer: (c) to do good


Question 18.
The hermit lived in a ____ which he never left.
(a) jungle
(b) hut
(c) den
(d) palace

Answer

Answer: (a) jungle


Question 19.
The king left his ___
(a) horse with his bodyguard
(b) to walk in his garden
(c) to fight the enemy
(d) none of these

Answer

Answer: (a) horse with his bodyguard


Question 20.
The hermit replied to the king’s questions.
(a) immediately
(b) after the digging work
(c) never
(d) after the man befriended him

Answer

Answer: (d) after the man befriended him


Question 21.
The king ‘had done him’ wrong as:
(a) he had killed his brother
(b) he had killed his sister
(c) he had seized his property
(d) Both (a) and (b)

Answer

(d) Both (a) and (b)


Question 22.
The bearded man asked for:
(a) water
(b) property
(c) forgiveness
(d) money

Answer

(c) forgiveness


(1)

Many wise men came to the king, but they all answered his questions differently. The king gave no reward.

Question 1.
Their answers to his questions were
(a) Inappropriate
(b) different
(c) Irrelevant
(d) to the point

Answer

(b) different


Question 2.
The wise men wished to get
(a) some amount of money
(b) a handsome sum of money
(c) the land owned by the king
(d) the treasure buried under the temple

Answer

(b) a handsome sum of money


Question 3.
The king’s reaction was
(a) undesirable
(b) humiliating
(c) justified
(d) instant

Answer

(c) justified


(2)

“Here comes someone running. said the hermit.”

Question 1.
The bearded man was
(a) stabbed by the king
(b) God-fearing
(c) the king’s enemy
(d) wearing a long robe

Answer

(c) the king’s enemy


Question 2.
The hermit drew the king’s attention
(a) to the are kept nearby
(b) towards the bearded man
(c) towards the evil bodyguard
(d) to the seeds to be sown

Answer

(b) towards the bearded man


Question 3.
Both the hermit and the king
(a) slept for long
(b) nursed the wounds of the bearded man
(c) told tales
(d) were not surprised to meet the man

Answer

(b) nursed the wounds of the bearded man


(3)

The most Important business is to do that person good. because we were sent into this world for that purpose alone.

Question 1.
No one is sure
(a) if he would get time to meet
(b) if he will live someone else
(c) what is in store for him
(d) whether the future Is bright for him

Answer

(b) if he will live someone else


Question 2.
The hermit’s advice was
(a) to do good to the people
(b) to do important work
(c) to work hard
(d) to do good to the person who needs your help at the moment

Answer

(d) to do good to the person who needs your help at the moment


Question 3.
To do good is
(a) the only work for you
(b) the main purpose of our life
(c) greatly admired by gods
(d) liked by even the devils

Answer

(b) the main purpose of our life


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support