Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 English - MCQ and Online Tests- Prose - Unit 10 - Kathmandu

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 10 – Kathmandu

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 9  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 10 – Kathmandu

Question 1.
What is the Japanese shakuhachi?
(a) a Japanese toy
(b) a Japanese player
(c) a kind of flute
(d) none

Answer

Answer: (c) a kind of flute


Question 2.
Kathmandu is the capital city of :
(a) China
(b) Nepal
(c) Bhutan
(d) Bangladesh

Answer

Answer: (b) Nepal


Question 3.
The streets of Kathmandu are
(a) narrowest
(b) busiest
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 4.
What atmosphere is there around the Baudnath Stupa?
(a) a sense of stillness
(b) febrile confusion
(c) excitement and noises
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) a sense of stillness


Question 5.
What will happen when the small shrine on the Bagmati river bank will emerge fully?
(a) the evil period of the Kaliyug will end
(b) the new era will start
(c) a new god will appear
(d) Bagmati river will thy out

Answer

Answer: (a) the evil period of the Kaliyug will end


Question 6.
The flutes on the pole of fruit seller are compared to
(a) a beehive
(b) a bunch of oranges
(c) Guills of a porcupine
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Guills of a porcupine


Question 7.
What atmosphere is there near the Pashupatinath temple?
(a) discipline
(b) peaceful
(c) religious
(d) febrile confusion

Answer

Answer: (d) febrile confusion


Question 8.
Which famous Hindu temple is situated in Kathmandu?
(a) Jagannath
(b) Kedamath
(c) Pashupatinath
(d) Deenanath

Answer

Answer: (c) Pashupatinath


Question 9.
Why does the author find himself unable to tear away from the square?
(a) the flute music was very sweet
(b) there were many things to eat
(c) he was watching a magic show
(d) he was buying flutes

Answer

Answer: (a) the flute music was very sweet


Question 10.
Which flute was he selling?
(a) the reed neh
(b) the recorder
(c) the Japanese Shakuhachi
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 11.
How did the author return to Delhi from Nepal?
(a) by bus
(b) by train
(c) by water route
(d) by plane

Answer

Answer: (d) by plane


Question 12.
What does the writer Vikram Seth like very much?
(a) talking
(b) scenic beauty
(c) travelling
(d) all

Answer

Answer: (c) travelling


Question 13.
Who were trying to get the priest’s attention at Pashupatinath’s temple?
(a) hawkers
(b) flute seller
(c) worshippers
(d) monkeys

Answer

Answer: (c) worshippers


Question 14.
What did the writer mean by saying ‘All this I wash down with Coca Cola.”?
(a) All the eatables he ate while reading books with cocacola
(b) he spilled coaca cola over the books
(c) he spilled coca cola
(d) none

Answer

Answer: (a) All the eatables he ate while reading books with cocacola


Question 15.
Which two temples did the writer visit?
(a) . Doleshwar Mahadev
(b) Pashupati Nath and Budhnath Stupa
(c) Gokarna Mahadev Temple
(d) Santaneshwor Mahadev Temple

Answer

Answer: (b) Pashupati Nath and Budhnath Stupa


Question 16.
What did the author see at the Buddhnath Stupa?
(a) Awhite dome ringed by a road
(b) small shops
(c) Tibetan prints and silver jewellery and no crowd
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 17.
In what way was the flute seller different from the hawkers in author’s opinion?
(a) hawkers were shouting and the flute seller was engrossed meditatively into the playing of flute
(b) hawkers were not smartand flute seller was smart
(c) hawkers were not goodlooking and the flute seller was goodlooking
(d) None

Answer

Answer: (a) hawkers were shouting and the flute seller was engrossed meditatively into the playing of flute


Question 18.
What is a flute?
(a) a log piece with holes in it
(b) a toy
(c) a basic musical instrument
(d) all

Answer

Answer: (c) a basic musical instrument


Question 19.
What kind of streets are there in Kathmandu?
(a) wide
(b) well furnished
(c) narrow and full of life
(d) clean

Answer

Answer: (c) narrow and full of life


Question 20.
What did the author find at Pashupatinath temple?
(a) Chappiness
(b) peace
(c) chaos and noise
(d) All

Answer

Answer: (c) chaos and noise


Question 21.
What was there at the banks of river Bagmati?
(a) a church
(b) a mosque
(c) a submerged temple
(d) none

Answer

Answer: (c) a submerged temple


Question 22.
What is Kaliyug as per Hindu Mythology?
(a) era of sins
(b) yug of future
(c) modern era
(d) advanced era

Answer

Answer: (a) era of sins


Question 23.
Tell the other names of the Flute.
(a) Bansuri
(b) Reed
(c) Murli, Shakuhachi, and Neh
(d) All

Answer

Answer: (d) All


Question 24.
Who were fighting outside Pashupatinath temple?
(a) two men
(b) two women
(c) hawkers
(d) two monkeys

Answer

Answer: (d) two monkeys


Question 25.
Where did the author see an immense white dome?
(a) at Pashupatinath temple
(b) in the street
(c) on the road
(d) In the Buddhnath stupa

Answer

Answer: (d) In the Buddhnath stupa


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support