Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - Civics - Unit 2 - Understanding Secularism

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  Civics – Unit 2 – Understanding Secularism

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 2 – Understanding Secularism

Choose the correct answer:

Question 1.
What could the tyranny of majority result in?
(a) Discrimination
(b) Coercion
(c) None of the above
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 2.
What does ‘to force someone to do something’ mean?
(a) Coercion
(b) Intervene
(c) Interpret
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Coercion


Question 3.
Indian Constitution contains
(a) fundamental rights
(b) discrimination
(c) unequality
(d) all of these

Answer

Answer: (a) fundamental rights


Question 4.
What happened in Hitler’s Germany?
(a) Several million people were killed
(b) Bomb blast took place in Nagasaki
(c) Assassination of Mrs. Indira Gandhi
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Several million people were killed


Question 5.
Which is the sect of Jainism?
(a) Arya Samaj
(b) Khalsa
(c) Digamber
(d) Sanatan Dharm

Answer

Answer: (c) Digamber


Question 6.
Where do Christians go for prayer?
(a) Temple
(b) Church
(c) Mosque
(d) Gurudwara

Answer

Answer: (b) Church


Question 7.
What can we not do in government schools?
(a) Sing national anthem
(b) Sing Rashtriya Geet
(c) Celebrate any religious festival
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Celebrate any religious festival


Question 8.
What refers to the State’s effort to influence a particular matter in accordance with the principles of the constitution?
(a) Intervene
(b) Coercion
(c) Meditation
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Intervene


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support