Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - Civics - Unit 1 - The Indian Constitution

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  Civics – Unit 1 – The Indian Constitution

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 1 – The Indian Constitution

Choose the correct answer:

Question 1.
What kind of role citizens of India play in electing representatives?
(a) Indirect
(b) No Role
(c) Direct
(d) Submissive

Answer

Answer: (c) Direct


Question 2.
What refers to a goal or a principle in its most excellent or perfect form?
(a) Arbitrary
(b) Ideal
(c) Polity
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Ideal


Question 3.
By which time had the nationalist movement gained momentum?
(a) Beginning of 20th century
(b) Middle of 20th century
(c) End of 20th century
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Beginning of 20th century


Question 4.
When did the King of Nepal finally take over as the head of government?
(a) February, 2002
(b) February, 2005
(c) February, 2007
(d) April, 2003

Answer

Answer: (b) February, 2005


Question 5.
State governments have authority to make rules on subjects of
(a) Asian concern
(b) National concern
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 6.
Constitution of a nation contains:
(a) Rules
(b) Laws
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 7.
Which of the following are Fundamental Rights?
(a) Right to equality
(b) Right to freedom
(c) Right against exploitation
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
What refers to independent people in a democratic form of government?
(a) Sovereign
(b) Ideal
(c) Polity
(d) Trafficking

Answer

Answer: (a) Sovereign


Question 9.
If a 13-year old child is working in a factory, what is it called?
(a) Freedom to education
(b) Child labour
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Child labour


Question 10.
Who has a role to play in formation of government under Universal Adult Suffrage?
(a) All adult Indians
(b) Only males
(c) All children
(d) None of these

Answer

Answer: (a) All adult Indians


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support