Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - History - Unit 12 - India After Independence

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  History – Unit 12 – India After Independence

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – History – Unit 12 – India After Independence

Choose the correct answer:

Question 1.
Mukti Vahini was formed by the Bengali Population under the leadership of
(a) Mira Behn
(b) Muziburr Rehman
(c) Potti Sriramulu
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Muziburr Rehman


Question 2.
Dharavi, the largest slum of the world, is situated in
(a) Calcutta
(b) Chennai
(c) Delhi
(d) Mumbai

Answer

Answer: (d) Mumbai


Question 3.
The leader who went on hunger strike for the Andhra Pradesh to protect the interest of Telugu speakers is
(a) Chitta Ranjan Das
(b) Potti Sriramulu
(c) Krishna Menon
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Potti Sriramulu


Question 4.
The Bhilai steel plant was set up in the year
(a) 1950
(b) 1952
(c) 1955
(d) 1959

Answer

Answer: (d) 1959


Question 5.
New state of Andhra Pradesh came into being
(a) on 1 October, 1953
(b) on 15 October, 1953
(c) on 1 May, 1953
(d) on 15 May, 1953

Answer

Answer: (a) on 1 October, 1953


Question 6.
How many countries of the world joined the conference of Bandung in Indonesia?
(a) 29 countries
(b) Less than 20 countries
(c) More than 100 countries
(d) 100 countries

Answer

Answer: (a) 29 countries


Question 7.
The United Nations was formed in
(a) 1940
(b) 1945
(c) 1947
(d) 1950

Answer

Answer: (b) 1945


Question 8.
Which is NOT the features of our constitution?
(?) Adoption of Universal Adult Franchise
(b) Preference to Hindu Religion
(c) Equal rights to all citizens
(d) Special privileges for the poorest and most disadvantageous Indians

Answer

Answer: (b) Preference to Hindu Religion


Question 9.
Up to which date were many of the princely states retained as administrative units?
(a) Up to October 15, 1947
(b) Up to October 31, 1947
(c) Up to October 15, 1955
(d) Up to October 31, 1956

Answer

Answer: (d) Up to October 31, 1956


Question 10.
How many Indians formed the Constituent Assembly?
(a) One hundred
(b) Two hundred
(c) Three hundred
(d) Four hundred

Answer

Answer: (c) Three hundred


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support