Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - History - Unit 11 - The Making of the National Movement 1870s-1947

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  History – Unit 11 – The Making of the National Movement 1870s-1947

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – History – Unit 11 – The Making of the National Movement 1870s-1947

Choose the correct answer:

Question 1.
Hindustan Socialist Republic Association was related with the nationalist
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Balgangadhar Tilak
(c) Bhagat Singh
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Bhagat Singh


Question 2.
Which of the following movement is associated with Chitta Ranjan Das?
(a) Quit India Movement
(b) The Salt March
(c) Non-Cooperation Movement
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Non-Cooperation Movement


Question 3.
The founder of Khudai Khidmatgars was
(a) Mohammad Ali
(b) Shaukat Ali
(c) Badshah Khan
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Badshah Khan


Question 4.
Who established Natal Congress?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Balgangadhar Tilak
(d) Lala Lajpat Rai

Answer

Answer: (b) Mahatma Gandhi


Question 5.
Bengal was divided by the British in the year
(a) 1900
(b) 1910
(c) 1905
(d) 1920

Answer

Answer: (c) 1905


Question 6.
Marathi newspaper ‘Kesari’ was edited by
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Balgangadhar Tilak
(c) Chitta Ranjan Das
(d) Sarojini Naidu

Answer

Answer: (b) Balgangadhar Tilak


Question 7.
Naoroji was ……………….. settled in London.
(a) a businessman and publicist
(b) an artist
(c) an educationist
(d) none of these

Answer

Answer: (a) a businessman and publicist


Question 8.
The Vernacular Press Act was enacted in
(a) 1840
(b) 1857
(c) 1878
(d) 1890

Answer

Answer: (c) 1878


Question 9.
Ilbert Bill was introduced in
(a) 1860
(b) 1878
(c) 1883
(d) 1890

Answer

Answer: (c) 1883


Question 10.
Lala Lajpat Rai was a nationalist from
(a) Bengal
(b) Bihar
(c) Punjab
(d) Haryana

Answer

Answer: (c) Punjab


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support