Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - Civics - Unit 3 - Why Do We Need a Parliament

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  Civics – Unit 3 – Why Do We Need a Parliament

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 3 – Why Do We Need a Parliament

Question 1.
The combined strength of all political parties in the Parliament with less than 50% of representatives is
(a) ruling party
(b) opposition
(c) coalition
(d) none of these

Answer

Answer: (b) opposition


Question 2.
During British rule which Government of India Act allowed some elected representation
(a) Government of India Act 1919
(b) Government of India Act 1909
(c) Government of India Act 1916
(d) Government of India Act 1947

Answer

Answer: (b) Government of India Act 1909


Question 3.
Representatives to the Parliament are chosen by the
(a) People
(b) Rulers
(c) Government
(d) None of these

Answer

Answer: (a) People


Question 4.
Who is the Chairman of Rajya Sabha?
(a) Prime Minister of India
(b) President of India
(c) Vice-President of India
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Vice-President of India


5. How many seats were won by BJP in Lok Sabha Election 2014?
(a) 285
(b) 14
(c) 114
(d) 141

Answer

Answer: (a) 285


Question 6.
Parliament enables Indian citizens to participate in
(a) Decision making
(b) Control the government
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 7.
Who looks after sanitary conditions of the country?
(a) Health Minister
(b) Home Minister
(c) Finance Minister
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Health Minister


Question 8.
What is the most important function of Lok Sabha?
(?) How to celebrate Diwali this year?
(b) The Prime Minister selects minister to work
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 9.
What does PMO refer to?
(a) Prime Master Office
(b) Post Master Office
(c) Primary Municipal Office
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Prime Master Office


Question 10.
The highest law-making body of our country consisting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is known as
(a) High court
(b) Supreme court
(c) Parliament
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Parliament


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support