Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - Civics - Unit 8 - Confronting Marginalisation

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  Civics – Unit 8 – Confronting Marginalisation

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 8 – Confronting Marginalisation

Choose the correct answer:

Question 1.
A person or a group that can express themselves and their views strongly are
(a) assertive
(b) representative
(c) forceful person
(d) none of these

Answer

Answer: (a) assertive


Question 2.
Who wrote the poem on untouchability?
(a) Poet Chokhamela
(b) Poet Surender Sharma
(c) Poet Maithali Sharan Gupta
(d) Poetess Soyrabai

Answer

Answer: (d) Poetess Soyrabai


Question 3.
How does government ensure to end the inequity in the country?
(a) Through laws
(b) Through reservations
(c) Both A and B
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Both A and B


Question 4.
What term means to exclude or banish an individual or a group?
(a) Dalit
(b) S.C.
(c) Ostracise
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Ostracise


Question 5.
When did the Supreme Court ban the practice of manual scavenging?
(a) 2001
(b) 2002
(c) 2004
(d) 1993

Answer

Answer: (d) 1993


Question 6.
Who out of the following are facing inequalities due to marginalisation?
(a) Dalits
(b) Women
(c) Adivasis
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 7.
Who was Kabir by caste?
(a) Weaver
(b) Kumhar
(c) Barbar
(d) Mason

Answer

Answer: (a) Weaver


Question 8.
Which type of poems Kabir wrote?
(a) Bhakti tradition
(b) Veer Ras
(c) Revolutionary
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Bhakti tradition


Question 9.
What do you understand by manual scavenging?
(a) Work of scavenging by machine
(b) Work of scavenging by hand
(c) Work of scavenging by power
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Work of scavenging by hand


Question 10.
Which is the Article of Constitution that states that untouchability has been abolished?
(a) Article 16
(b) Article 18
(c) Article 28
(d) Article 17

Answer

Answer: (d) Article 17


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support