Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - Civics - Unit 9 - Public Facilities

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  Civics – Unit 9 – Public Facilities

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 9 – Public Facilities

Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following is most important public transport?
(a) Aeroplane
(b) Boat
(c) Buses
(d) Cars

Answer

Answer: (c) Buses


Question 2.
Which areas in Chennai faces severe water shortages?
(a) Madipakkam
(b) Mtylapore
(c) Slums near Saidapet
(d) All these areas

Answer

Answer: (d) All these areas


Question 3.
Which of the following is a water related disease?
(a) Plague
(b) Eye flu
(c) Cholera
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Cholera


Question 4.
How can we prevent water related diseases?
(a) By using pond water
(b) By using clean and safe water
(c) By using boring water
(d) All of these

Answer

Answer: (b) By using clean and safe water


Question 5.
What are Public facilities?
(a) Essential facilities
(b) Non Essential facilities
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Essential facilities


Question 6.
Where are Anu and Kumar travelling through?
(a) Delhi
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) China

Answer

Answer: (b) Chennai


Question 7.
Which facility, besides safe drinking water, is necessary to prevent water-borne disease?
(a) Sanitation
(b) Transport
(c) Road
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Sanitation


Question 8.
Wherefrom the government gets funds for providing Public facility?
(a) Income Tax collected from the people
(b) Fines collected from the people
(c) Other taxes collected from the people
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
What is the main sources of water?
(a) Municipal water
(b) Borewell
(c) River water
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
Who carries the responsibility of providing public facility to the people?
(a) Government
(b) Public
(c) Private organisation
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Government


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support