Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - Civics - Unit 7 - Understanding Marginalisation

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  Civics – Unit 7 – Understanding Marginalisation

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – Civics – Unit 7 – Understanding Marginalisation

Choose the correct Answer:

Question 1.
What is use of timber?
(a) Construction of houses
(b) Railways
(c) Furnitures
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
What literally means the original inhabitants?
(a) Adivasis
(b) Minorities
(c) Ghetto
(d) Devoid

Answer

Answer: (a) Adivasis


Question 3.
Where do Adivasis live?
(a) In or near Forest
(b) Kaccha house
(c) Colonies
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In or near Forest


Question 4.
How much is population of the Adivasis in India?
(a) 2%
(b) 4%
(c) 8%
(d) 16%

Answer

Answer: (c) 8%


Question 5.
Stereotyping of Adivasis is related to their being:
(a) Exotic
(b) Primitive
(c) Backward
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 6.
Certain groups feels marginalised due to factors, like:
(a) Social and cultural
(b) Economic
(c) Political
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
The minorities are forced to live on the margins of economic and social development, this is known as
(a) malnourished
(b) marginalisation
(c) displaced
(d) all of these

Answer

Answer: (b) marginalisation


Question 8.
Constitutional safeguards are provided to the minorities on the basis of:
(a) Religion
(b) Language
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 9.
………………. is a locality which is populated largely by members of a particular community.
(a) Ghetto
(b) Adivasis
(c) Minorities
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Ghetto


Question 10.
A person who does not get adequate nutrition or food is known as:
(a) malnourished
(b) nourished
(c) well-nourished
(d) none of these

Answer

Answer: (a) malnourished


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support